Funguje to tak, že niektoré jedlo má vplyv na tvorbu serotonínu (hovorí sa mu "hormón šťastia"), ktorý pôsobí na nervový systém a navodzuje pocit radosti, dobrú náladu, pohodu. Keby to ale bolo jednoduché, stálo by priamo na obaloch výrobkov "serotonín-up. Lenže hladinu serotonínu zvyšujú napríklad aj alkohol alebo sladkosti - ale zákerne, píše idnes.cz.
Len si zobnete niečo sladké a už nasleduje parádny efekt - hormón vás vystrelí nahor. Háčik je v tom, že jeho hladina začne čoskoro prudko klesať a organizmus si vyžaduje ďalšiu dávku. (Najviac nás to láka zvyčajne večer, pretože akosi došlo denné svetlo, ktoré serotonín prirodzene stimuluje.)
Čo nám zdvihne pocity dlhodobo a konštantne? Po čom siahnuť, keď cítime, že na nás lezie nálada pod psa? Neškodné sú banány, čučoriedky, jahody, mandle, špenát, kel, paradajky, tuniak alebo losos, kakao a kakaové bôby.
Ak sa vám to celé nezdá a hovoríte si, ako by mohli potraviny ovplyvňovať, alebo možno dokonca spoluurčovať naše rozpoloženie, vypočujte si koučku psychológie výživy Michaelu Pavlíkovú: "Neveriacim Tomášom odporúčam jednoduchý experiment. Zvoľte si tri dni, počas ktorých budete jesť nekvalitnú stravu, s vysokým obsahom chemických aditív - konzervantov, farbív, príchutí - bieleho cukru, bieleho pečiva, stužených tukov, údenín, a to bez akejkoľvek čerstvej zeleniny a ovocia. Všetko len z bežného supermarketu, pokiaľ možno čo najlacnejšie. Počas týchto troch dní sledujte stav svojej energie a svoje subjektívne pocity. A naopak inokedy si zvoľte tri dni, kedy budete jesť stravu ideálnu v biokvalite alebo aspoň z overených lokálnych zdrojov, s minimom prídavných látok, s alternatívnymi sladidlami, s kvalitnými nestuženými tukmi a s vysokým podielom čerstvej zeleniny a ovocia. A potom si porovnajte, aké sú vaše pocity a hladina energie. "