Vyhýbajte sa diétam, ktoré by vám mohli uškodiť.pixabay.com
StoryEditor

Za anorexiu aj únavový syndróm môžu baktérie, tvrdia vedci

28.04.2016, 14:45
Zdravie
Britskí vedci prišli s novou teóriou, že mentálnu anorexiu spôsobuje bakteriálna infekcia. V súčasnosti sa porucha príjmu potravy pripisuje najmä vplyvu psychologických, environmentálnych a sociálnych faktorov.

Experti z univerzity v Lancasteri sú presvedčení, že špecifické baktérie vie zmiasť imunitný systém chorej osoby a to zmätenie spôsobí napadnutie mozgu a vyvolá pocity znechutenia nad sebou samým, ako píše idnes.cz.

Podľa doktora Quentona Wessels celá choroba začne nákazou baktériami, na ktorú imunitný systém zareaguje útokom na svoje vlastné zdravé bunky. "Ide vlastne o chybu. Imunitný systém reaguje na cudzie baktérie vytvorením protilátok, ktoré potom ale napadnú niečo iné ako majú," vysvetlil pre britský denník The Telegraph.

"Protilátky potom začnú pracovať v limbickom systéme mozgu, kde vytvoria extrémne emócie ako je znechutenie a strach," vysvetľuje ďalej. Tieto emócie sa podľa teórie v mozgu mladých dievčat spoja s kultúrno-podmienenými ideálmi krásy. Odtiaľ je potom podľa odborníkov už len krôčik k tomu, aby sa negatívne pocity znechutenia a strachu spojili s predstavou jedla a obezity, ktoré bývajú v dnešnej dobe v módnom priemysle a časopisoch až démonizované.

Ide o autoimunitné ochorenia?

Rovnakú príčinu ako poruchy príjmu potravy by podľa britských odborníkov mohli mať aj ďalšie choroby - syndróm dráždivého čreva a chronický únavový syndróm. Tieto choroby postihujú totiž až desaťkrát častejšie ženy ako mužov. Ženy sú tiež podľa doterajších poznatkov náchylnejšie k autoimunitným ochoreniam.

A práve dva vyššie zmienené stavy už lekári dokázali spojiť s prekonaním bakteriálnej infekcie. Syndróm dráždivého čreva väčšinou trápi pacientov potom, čo prekonajú infekčné hnačky. Chronický únavový syndróm potom podľa lekárskych poznatkov často nasleduje po infekčnej mononukleóze alebo vírusovej hepatitíde.

Psychika každopádne hrá svoju úlohu

Lekári ale nevylučujú vplyv psychologických faktorov na rozvoj týchto chorôb. "Psychologické faktory môžu byť významné pre rozvoj choroby, ale nie sme presvedčení, že sú to jej primárne príčiny," uvádzajú autori teóriu, ktorú plánujú teraz overiť na laboratórnych myšiach. Psychické a sociálne faktory podľa nich môžu prispieť k prepuknutiu poruchy príjmu potravy, aj keď nie sú jej hlavným vinníkom.

Ak by sa nová teória potvrdila, mohla by znamenať nové prístupy na liečenie anorexie a ďalších chorôb. Dievčatám s najťažšími formami poruchy príjmu potravy by potom mohla pomôcť napr. transfúzia imunitných buniek z krvi zdravých osôb.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:53