StoryEditor

Prekvapivé veci, ktoré vám zbytočne ničia imunitu

09.12.2015, 13:50
Zdravie
Akonáhle príde jeseň, jedna viróza strieda druhú, nemôžete sa zbaviť nádchy a kašľa a stále sa cítite pod psa?

Možno si imunitu ničíte úplne zbytočne a stačilo by zo života odstrániť pár vecí, ako píše idnes.cz. Poznáte ich?

Život v strese


Počujete to zo všetkých strán, ale možno si dostatočne neuvedomujete, aký obrovský vplyv má stres na váš život a okrem iného aj na vašu imunitu. Žijete v nefunkčnom vzťahu, máte mimoriadne náročné zamestnanie, alebo riešite neustále konflikty vo svojom okolí? Možno práve to je príčina vašich nekonečných ochorení a zdravotných problémov.

Celý rad štúdií už potvrdil, že oslabený imunitný systém a stres spolu úzko súvisia. Autori výskumu z roku 2012 napríklad tvrdia, že ak je telo vystavené krátkodobému stresu, zmobilizuje sily a je pripravené na boj (napríklad aj s infekciou), ale dlhodobý stres má presne opačný účinok. Neustála aktivita imunitného systému, ku ktorej ho núti permanentný stres, vedie postupne k jeho výraznému oslabeniu.

Odborníci navyše upozorňujú na to, že aj hormón kortizol, ktorý sa pri strese vyplavuje, aktivitu imunitného systému tlmí a podporuje zápalové procesy v tele. Ak teda riešite finančné problémy alebo neuspokojivé vzťahy, máte v chrípkovej sezóne oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že ochoriete.

Výskum z roku 1998 priamo potvrdil, že čím väčšiemu stresu ste vystavení, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa u vás rozvinie chrípka alebo nachladnutie pri vystavení adekvátnym vírusom. Už jeden mesiac stresu chrípkové riziko zdvojnásobí. U polročného stresu už je riziko štvornásobné.

Znečistený vzduch


So znečisteným životným prostredím a smogom sami len ťažko niečo urobíte, ale ak máte možnosť presunúť sa v chrípkovej sezóne do prírody, urobte to. Odborníci totiž zistili, že znečistený vzduch priebeh chrípky a prechladnutia zhoršuje a budete sa cítiť dvakrát horšie ako tí, ktorí chorľavejú v zdravom životnom prostredí. Smog totiž podporuje zápalové procesy v organizme a zhoršuje priebeh ochorenia.

Keď sú bunky imunitného systému konfrontované so znečisteným vzduchom, produkujú cytokíny, chemikálie spôsobujúce zápal, ktorý zase vedie k produkcii hlienov či opuchu slizníc.

Najviac sa ale znečistený vzduch "podpíše" na vašich deťoch. Výskum z roku 2009 dokazuje, že deti vo veku do dvoch rokov, ktoré sú vystavené smogu a znečistenému ovzdušiu, trpia oveľa viac zápalmi dýchacích ciest a astmou.

Cukor


Keď skombinujete málo svetla a krátiace sa dni s ohavným počasím, najskôr vám z toho vyjde neovládateľná chuť na čokoládu, alebo iné sladkosti. Jedna z hypotéz tvrdí, že je tomu tak preto, že naši prapradedkovia mali zimu spojenú s hladom, a ak k tomu mali príležitosť, robili si tukové zásoby, aby zvýšili svoju šancu na prežitie.

Ďalší odborníci však tvrdia, že nejde iba o jaskynný prežitok, ale na vine je údajne hladina hormónu melatonínu, ktorá v zime výrazne narastá (ide o súvislosť s ubúdajúcim svetlom) a okrem iného tiež ovplyvňuje chuť k jedlu.

Nech už je však naša zimné posadnutosť sladkosťami spôsobená čímkoľvek, faktom zostáva, že cukor má na imunitný systém priamo likvidačný vplyv. Už sto gramov cukru (čo sa rovná jednému litru koly) stačí na to, aby sa schopnosť našich bielych krviniek bojovať s votrelcami zmenšila o štyridsať percent. Tento efekt začína už pol hodiny po požití a trvá približne päť hodín.

Nedostatok priateľov


Zakladáte si na tom, že nikoho nepotrebujete a žijete viac menej pustovníckym štýlom života? Potom počítajte s tým, že každá viróza, ktorá aktuálne poletí okolo, sa u vás nejaký čas zdrží a bude vám robiť spoločnosť. Aj keď vás to najskôr nikdy nenapadlo, vaši blízki i vaši priatelia vám dvíhajú, okrem nálady, aj aktivitu imunitného systému.

Podľa odborníkov má váš aktívny spoločenský život a veľa priateľov na imunitný systém podobný vplyv, ako keby ste sa celý život vyhýbali cigaretám. Pri výskume, ktorý vykonali v roku 2009 sa ukázalo, že tí ľudia, ktorí majú veľa priateľov, sú proti vírusom odolnejší a ich imunitný systém sa s nimi lepšie vysporiada.

Potvrdil to aj výskum vedcov z Carnegie Mellon University, ktorý skúmal vzorky slín študentov očkovaných proti chrípke. Ukázalo sa, že tí študenti, ktorí majú veľa priateľov a žijú aktívnym spoločenským životom, reagujú na chrípkové vírusy oveľa lepšie ako ich izolovaní a osamelí rovesníci.

Nedostatok spánku


Ide síce o odporúčania, ktoré sa lepšie hovoria, než uskutočňujú v praxi, ale rovnako sa pokúste v chrípkovej sezóne viac spať. Bez dostatočnej dĺžky kvalitného spánku nedávate svojmu imunitnému systému šancu na to, aby sa zregeneroval a fungoval tak, ako má.

Štúdia z tohto roku dokázala, že ľudia, ktorí sa stretávajú s nedostatkom spánku, majú oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že ochorejú na chrípku alebo nachladnutie. Ak spíte dlhodobo menej ako sedem hodín (pričom podľa štatistík spia menej ako šesť hodín celá tretina dospelých), máte štyriapolkrát väčšiu pravdepodobnosť, že vás premôžu niektoré z týchto vírusových ochorení. Uvedomte si však, že nezáleží len na počte hodín, ktoré strávite v posteli, ale aj na kvalite spánku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:27