shutterstock.com
StoryEditor

Toto je osem dôvodov, pre ktoré sa oplatí OKAMŽITE vzdať sa cukru

14.10.2020, 19:00
Zdravie
Prestať jesť cukor nie je pre mnohých z nás jednoduché. Avšak kvôli nasledujúsususucim benefitom sa to naozaj oplatí!

1.Budete šťastnejší
Častokrát si myslíte, že sladký koláčik, muffin, či čokoláda vás urobí šťastnejšími. Omyl! Príjem cukru bol totiž skutočne spojený s vyšším výskytom depresie. Druhý omyl je, že, keď si dáte cukor máte viac energie. Áno, možno tak na hodinu, ale potom opäť upadnete do zívajúceho režimu. Všeobecne možno povedať, že cukor robí všetko pre to, aby ste sa cítili chronicky unavení. Blokuje schopnosť vášho organizmu uchovávať zásoby energie.

2. Upraví sa vám vaša hmotnosť
Cukor môže byť návykový. Keď znížite jeho množstvo, prijmete tak menej kalórií a upraví sa vám váha. Keď jete rafinovaný cukor, vaše telo nedostáva signál, že ste plný, čo vám umožní spotrebovať príliš veľa kalórií a pribúdajú čísla na váhe. Pri výmene cukru za výživné potraviny, sa vaše hormóny prirodzene regulujú, vysielajú signály do mozgu, že ste jedli dosť. Výsledkom je, že schudnete, často už počas prvého týždňa.

3. Zlepší sa vám imunita
Cukor prispieva k chronickému zápalu, čo znižuje schopnosť nášho imunitného systému bojovať s prechladnutím a chrípkou. Keď prestanete jesť cukor, pravdepodobne budete menej chorý celoročne, a to môže tiež prispieť k zníženiu alergie aj astmy. Štúdiou publikovanou v American Journal of Clinical Nutrition sa zistilo, že konzumácia 100 g cukru, znižuje schopnosť bielych krviniek zabiť baktérie až o 50% a tento účinok trvá po dobu až 5 hodín.

4. Vaša pleť bude žiariť
Zapálené akné, suchá pleť, to všetko môže spôsobovať cukor. Jeho prebytok vám pleť poškodzuje zvnútra. Ak sa v ľudskom tele vyskytuje chronický prebytok glukózy, koža je suchá, ľahko sa pokryje vyrážkami. To je prirodzená reakcia organizmu. Cukor sa totiž objavuje všade, v dezertoch, v pečive, v nápojoch, v omáčkach, v jogurtoch.. pri niektorých potravinách by nám to ani nenapadlo. Po jeho vysadení sa však vzhľad človeka môže zmeniť k lepšiemu, podobne ako jeho psychické naladenie.

5. Váš dych bude príjemný a úsmev krajší
Vaša chuť na sladké býva síce silná, ale keď ide o zdravie, určite sa ho dokážete vzdať. Spomeňte si, koľko ste vyhodili peňazí, pri poslednej návšteve zubára. Cukor je hlavným kofaktorom pri vzniku kazov, pretože interaguje s baktériami v ústach za vzniku kyseliny, ktorá spôsobuje rozklad. Cukor tiež živí baktérie, ktoré spôsobujú zápach v ústach. Ak ho však prestanete jesť, dych sa vám zlepší okamžite a časom bude ešte príjemnejší.

6. Budete spať ako dieťa
Cukor ovplyvňuje aj náš spánok. Ak vaše telo príjme cukor pred spaním, môže sa stať, že budete mať nepokojný spánok. Cukor totiž môže „nabíjať“ stresové hormóny, čo vedie k poruchám spánku. Najčastejšie siahame po sladkom práve vtedy, keď sme „zrelí“ na spánok, pretože očakávame, že nám dodá energiu a my budeme schopní napr. pracovať. Dajte pozor aj na to, čo jedia večer vaše deti. Väčšinou konzumujú veľké množstvo sacharidov (chleba, sladkosti, sladené nápoje) a potom majú poruchy spánku a nočné potenie.

7. Lepší sex?
"Cukor spôsobuje u mužov zvýšenie hladiny inzulínu, ktorý riadi dráhy, ktoré znižujú sexuálny apetít a funkciu," vysvetľuje Mark Hyman, lekár pre funkčnú medicínu v Ohiu. „Ženy by taktiež mali cukor obmedziť, nakoľko spôsobuje ťažkú ujmu na ženské pohlavné hormóny,“ hovorí Hyman, autor niekoľkých kníh, vrátane 10-dňovej detoxikačnej diéty. „Tento problém sa týka viac než len sexuálneho života a túžby,“ dodal. "Môže byť dokonca príčinou, že ženy strácajú vlasy, majú akné a nepravidelnú menštruáciu."

8. Cukor = vrásky
Cukor spôsobuje glykáciu, proces, pri ktorom sa molekuly cukru viažu a deformujú kolagén a elastín v koži. Glykácia na bunkovej úrovni ovplyvňuje štruktúru kože natoľko, že v jej dôsledku vznikajú vrásky, znižuje sa elasticita pleti, pleť tuhne, prejavujú sa známky predčasného starnutia a znižuje sa tiež funkcia ochrannej kožnej bariéry. Kolagén a elastín sú dva hlavné proteíny, ktoré dávajú našej koži jej mladistvý vzhľad - takže je potrebné si ich zachovať čo najviac. Dochádza vlastne k poškodeniu mikrocirkulácie, spomaľuje sa obnova kožných buniek, a preto sa tuk zle distribuuje a tvár stráca svoje kontúry.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:47