shutterstock.com
StoryEditor

Chcete otehotnieť? Zmeny v stravovaní, vám pomôžu podporiť plodnosť

10.11.2019, 14:00
Zdravie
K tehotenstvu vám môže pomôcť zloženie vášho jedálnička. Ak chcete konečne počať, je najvyšší čas zamerať sa na určité potraviny.

Podľa štúdie z Harvard Medical School, ktorá skúmala stravovanie a plodnosť, na rozdiel od iných faktorov, ktoré nemôžeme ovplyvniť, ako je vek a genetika, konzumácia niektorých potravín a vyhýbanie sa iným môže pomôcť zvýšiť pravdepodobnosť na počatie. Ako by sa mali stravovať budúce mamičky podľa fitpregnancy.com?

Jedzte viac komplexných ( "pomalé") sacharidov a obmedzte vysoko spracované („rýche“).

Vaše telo strávi nezdravé sacharidy (patria sem napr. sušienky, koláče, biely chlieb a biela ryža) veľmi rýchlo. Cukor zo škrobu sa okamžite dostane do krvi a vyvoláva nežiaduco vysokú inzulínovú odozvu. Pankreas uvoľňuje inzulín do krvného riečisťa. Dobré sacharidy (tie, ktoré obsahujú vlákninu – ovocie, zelenina, fazuľa a celozrnné výrobky) sú pomaly stráviteľné a majú postupný vplyv na hladinu krvného cukru a inzulínu. Štúdie preukázali, že vysoké hladiny inzulínu inhibujú ovuláciu.

Vyhnite sa všetkým trans-tukom a jedzte viac zdravých nenasýtených tukov.

Trans-tuky (nachádzajúce sa v potravinách, ako sú rôzne polotovary, živočíšne produkty, hranolčeky a niektoré margaríny) zvyšujú inzulínovú rezistenciu. Inzulín pomáha presunúť glukózu z krvného riečišťa do buniek; rezistencia znamená, že sa glukóza ťažšie dostane do buniek. Výsledkom je viac inzulínu v krvi. Vysoké hladiny inzulínu spôsobujú mnoho metabolických porúch, ktoré ovplyvňujú ovuláciu.

Dajte prednosť bielkovinám z rastlinných potravín, ako je fazuľa a vyhnite sa červenému mäsu.

Rastlinné proteíny (z fazule, orechov, semien a tofu) sú zdravé tuky. Obsahujú menej kalórií, takže sú vhodné pri redukcii hmotnosti. Nezabúdajte na jednu alebo dve porcie denne plnotučného mlieka alebo iných plnotučných mliečnych výrobkov, napr. jogurtov. Naopak, vyhýbajte sa tým nízkotučným. "Zistili sme, že čím viac mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku žena konzumuje, tým má väčšie ťažkosti s otehotnením," upozorňuje Walter Willett, MD, profesor výživy a epidemiológie na Harvard School of Public Health. "Čím viac plnotučných mliečnych výrobkov je, tým menej je pravdepodobné, že bude mať problémy."

Užívajte denne multivitamín, ktorý obsahuje najmenej 400 mg kyseliny listovej a 40 až 80 mg železa.

Štúdia zistila, že ženy, ktoré denne brali multivitamíny, obsahujúce 400 mikrogramov kyseliny listovej mali o 40 percent nižšiu pravdepodobnosť výskytu ovulačnej neplodnosti v priebehu ôsmich rokov ako tie, ktoré ich neužívali.

Pite kávu, čaj a alkohol s mierou a vyhnite sa sladkým nápojom.

Podľa štúdie jeden až dva nápoje alkoholu alebo viac šálok kávy alebo čaju denne mali menší účinok na problémy s ovuláciou.

Udržte si svoju hmotnosť v "zóne plodnosti:" BMI 18,5 až 24.

Príliš nízky index telesnej hmotnosti (nižší ako 18,5) alebo nadváha (BMI 25 alebo viac) môžu ovplyvniť vašu plodnosť a zdravie dieťaťa.

Cvičte 30 až 60 minút denne pre udržanie telesnej hmotnosti.

Pravidelný pohyb má nepochybne množstvo zdravotných výhod, či už sa snažíte otehotnieť alebo nie. Okamžite sa prejaví na vašom zdraví. To už rozhodne stojí za to.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:24