Často sa stáva, že partner sa podobá s naším otcom, dôvodov je mnoho.Dreamstime
StoryEditor

Chceme či nie, partnerov si vyberáme podľa našich otcov. Prečo je to tak?

25.07.2024, 07:00
Vzťahy

Hovorí sa, že my ženy si hľadáme muža podľa svojho otca a chlapi zasa naopak. Aj keď si to často nepriznáme, naši partneri sú mnoho krát podobní tým, ktorí nás vychovali. Niekedy ide o drobnosti, inokedy o pomerne výrazné podobnosti. Na prvý pohľad to často nevnímame, avšak ľudia s ktorými sme vyrastali nás do značnej miery ovplyvnili. A to sa môže odraziť aj pri výbere našej milovanej polovičky. Vedci sú o tom bezpochyby presvedčení. Tak čo, súhlasíte s nimi?

Počas celého detstva a dospievania žijeme s našou rodinou, ktorá do nás zakorení isté návyky či očakávania. Výrazne dokážu ovplyvniť aj naše budúce partnerstvá. Niekedy dokonca do takej miery, že medzi naším otcom a životnou láskou vidíme podobnosť! A vôbec nemusí ísť len o tú estetickú, práve naopak. Vedci sa zhodujú, že ide aj o psychologické  črty a správanie. Zamýšľate sa prečo je tomu tak? Poznáme odpoveď!

Korene ďaleko v histórií

Tento trend ani náhodou nie je výmyslom novodobej spoločnosti. Fenomén, kedy si vyberáme partnerov podľa rodičov, opísal už svetoznámy psychiater Sigmund Freud v dvadsiatom storočí. Nazval ho Oidipov komplex. Ide o teóriu, ktorá hovorí o podvedomom vplyve na správanie človeka pri hľadaní partnera. Viaceré výskumy dokázali, že ženy majú svoje „obľúbené typy“, ktoré sa odrážajú od vzoru otca. Logicky, je to prvý muž, s ktorým v živote prichádzame do kontaktu. Chceme alebo nie, dáva to zmysel!

O pár rokov neskôr túto teóriu potvrdili aj profesionáli z Karlovej univerzity. Tvrdili, že ženy si hľadajú partnera podľa otca najmä vtedy, ak s ním majú dobrý vzťah. Ak je otec starší, dámy budú v budúcnosti pravdepodobne preferovať o pár rokov zrelších mužov. Doma totižto videli, že takéto usporiadanie funguje. Prečo by mali teda potrebu meniť niečo, o čom sú presvedčené, že je správne?

Opora a bezpečie

Na niektoré odpovede postačí trochu zamyslenia. Jedným z dôvodom, prečo volíme práve takýchto mužov, je fakt opory. Ak sme celý život boli zvyknutí, že otec bol niekto, na koho sme sa mohli spoľahnúť, budeme chcieť pri takomto štandarde zostať čo najdlhšie. Spoľahlivosť a starostlivosť budeme prirodzene očakávať od pohlavia, pri ktorom nám to bolo najviac prirodzené.

Od detstva mnoho žien vníma, ako sa otec správa k ich matke, alebo ako pristupuje k celej svojej rodine. Ak sú s jeho prístupom spokojné a sú v rodine šťastné,  vysvetlenie je na svete!

Ďalším znakom je samozrejme bezpečie. Otec by za každých okolností mal byť hrdinom, ktorý rodinu chráni a vytvára pre ňu bezpečné podmienky. Dámy, ak ste vyrastali v takýchto podmienkach, viete o čom hovorím. Je úplne prirodzené, že bezpečie budete očakávať aj od vašej polovičky.

Deti ako magnety

Takto to chodí v každej rodine. Deti často pozorujú a napodobňujú správanie svojich rodičov. Zo začiatku po nich opakujú zvuky a prvé slová, neskôr začnú kopírovať aj ich správanie. Nie nadarmo sa hovorí, že by sme si mali dávať pozor na to, čo pred deťmi hovoríme a ako sa správame. Sú totižto magnetmi skutočne na všetko! Platí to výrazne aj vo vzťahovej oblasti. Ak bol otec starostlivý, láskavý a podporujúci, môžeme hľadať partnera s podobnými vlastnosťami, pretože tieto znaky sme si spojili s láskou a starostlivosťou. Na druhej strane, ak ste u neho spozorovali negatívne vlastnosti, môže sa stať, že vám v budúcnosti prídu úplne bežné. Čo môže byť nebezpečné, pretože môžeme byť náchylné k tolerancii správania, ktoré je neprípustné. A v takomto prípade treba byť skutočne opatrný.

Podobní aj výzorom?

Výber partnera však nesúvisí iba s jeho správaním. Spomínaní dvaja muži sa môžu podobať aj fyzicky.  Niektoré štúdie naznačujú, že ľudia môžu byť biologicky predisponovaní k výberu partnerov s výzorovými črtami, ktoré pripomínajú ich rodičov. Rovnaké znaky totižto u nás podvedome vyvolávajú pokoj. Možno to znie zvláštne, ale práve toto je dôvodom. Ak ľudia zbadajú niekoho, kto sa čo i len najmenej podobá na ich rodičov, väčšinu z nich to príjemne upokojí a zahreje na duši. A práve toto je odpoveď!  

So zovňajškom súvisí aj fakt, že náš vkus môže byť jednoducho dedičný. Je vedecky dokázané, že isté preferencie matky sa prenášajú aj na dieťa. Takže je pravdepodobné, že s vašou maminou by ste si v mladosti celkom dobre porozumeli. Je totiž vysoká šanca, že máte, alebo ste mali, úplne rovnaký vkus.

Možno ste sa s podobnou situáciou stretli a možno máte pocit, že vaši partneri sú oproti otcovi absolútne odlišní. Oba prípady sú samozrejme v poriadku. Najdôležitejšie je, aby boli v prvom rade milujúci a pre vás ideálni! Ak takí sú, je úplne jedno na koho sa podajú! To podstatné je totižto skryté úplne inde.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. október 2024 20:09