Každý národ má svoj recept na šťastie.Dreamstime
StoryEditor

Svetové recepty na šťastie: Toto sa učte od Turkov, Talianov, Francúzov aj Švédov

01.04.2023, 07:00
Životný štýl

Každý národ má svoj recept na šťastie. Toto je šesť takých, ktoré stoja za zamyslenie sa.

TURCI

„Užívajte si okamihy šťastia.“

Slovo keyif je turecký výraz pre šťastie. Miestni ho používajú pre „ukradnuté chvíľky“ počas dňa, keď majú možnosť vychutnať si nejakú drobnú radosť, napríklad dobrú kávu alebo prechádzku pri mori.

TALIANI

„Dbajte na svoj zovňajšok.“

Pre niekoho je vzhľad povrchnou záležitosťou, nie však pre Talianov! Ich národná tradícia zvaná „bella figura“ (krásny obraz) nabáda všetkých mužov i ženy, aby sa o seba starali a pekne sa obliekali. Prečo? Pretože keď budete vyzerať dobre, ľudia sa na vás budú radi pozerať. A to je vždy prvý impulz k príjemným kontaktom.

ŠVÉDI

„Žite proste jednoducho!“

Tento severský národ žije ekologicky. Šetrí energiami, vodou a snaží sa nevytvárať zbytočný odpad. Švédsky recept na šťastie preto znie: Žite jednoducho! Kupujte si kvalitné a nadčasové veci, ktoré vám vydržia niekoľko sezón, jedzte zdravo. A hlavne, majte aj zdravé vzťahy! Pomôže to vám aj prírode.

JAPONCI

„Vážte si veci s príbehom.“

Väčšina Japoncov vyznáva kintsugi, teda umenie vrátenia. Ide najmä o úctu k starším veciam, ktoré majú svoju históriu, jazvy, príbeh. A keď sa taká drobnosť pokazí? Miestni ľudia ju dokážu opraviť, aby slúžila ďalej. Poháre a tanieriky zlepujú pomocou zlatej hmoty, ktorá je veľmi dekoratívna, a riad kintsugi sa stáva aj zberateľskou záležitosťou.

DÁNI

„Nájdite si prácu, ktorá vás teší.“

O obyvateľoch tejto severskej monarchie sa hovorí, že sú veľmi pracovití. Je pravda, že ich prístup k práci je trochu iný ako u nás. Dáni ho nazývajú arbejdsglæde, čo v preklade znamená niečo ako „radosť z práce“. Miestni ľudia si vyberajú takú prácu, ktorá im urobí radosť alebo sa aj naučia niečo nové. Práca nie je teda iba o zarábaní peňazí, dobije vás tiež energiou a prinesie radosť.

FRANCÚZI

„Aspoň trochu spomaľte.“

Chcete prežiť život ako z rýchlika? Tak to určite nie ste Francúzi. Tí sú totiž zvyknutí na pomalšie tempo a viac pokoja. Podľa Francúzov je šťastie si vychutnávať život a nenechať sa otráviť zbytočnými povinnosťami, ktoré môžete odložiť na neurčito. Namiesto večného stresu si radšej dajte tortu a pozrite sa z okna!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:23