Tieto znaky vám prezradia, že ste sa stali obeťou manipulátora.dreamstime
StoryEditor

Či už je to partner, kolegyňa alebo blízka rodina: Takto zistíte, že s vami niekto manipuluje

20.04.2024, 17:00
Vzťahy

Nikto z vás nechce byť manipulovaný iným človekom, no predsa len sa stáva, že skočíte na hru niekomu, kto je v manipulácii naozajstný profesionál. Našťastie, existujú znaky, ktoré vám vopred môžu napovedať, že ste sa ocitli v pasci manipulátora. Pozrite sa, ako zistíte, že s vami niekto manipuluje.

Manipuláciu je občas ťažké odhaliť, a to najmä v prípadoch, že s vami manipuluje niekto z blízkych, partner alebo kolegyňa z práce. Samozrejme, ak sa jedná len o malé náznaky ovplyvňovania, je to v poriadku, no ak to daná osoba robí schválne a často, mali by ste zbystriť. Všimnúť si to môžete predovšetkým na zmenách vo vašom správaní. Pozrite sa, ako zistiť, že s vami niekto manipuluje.

Túžba po dokonalosti kvôli vine

Chcete byť vo všetkom dokonalé, úžasné a perfektné, no ak sa tak náhodou nestane, pocítite sklamanie či zlyhanie? Pravdepodobne s vami niekto z okolia manipuluje. Ak totiž túžite po dokonalosti, je to len z toho dôvodu, že vám daná osoba často prízvukuje, aké dôležité je, aby ste boli dokonalé a ak nebudete, nie ste v podstate ničím zaujímavým či iným než ostatní.

Prepáč, mrzí ma to

Ako často hovoríte túto vetu? Hovoríte ju aj vtedy, keď viete, že za nič nemôžete? Bohužiaľ, stali ste sa obeťou manipulácie. Ľudia, ktorí sú manipulovaní, sa často ospravedlňujú a myslia si, že všetko je ich chyba. Nie je to však vôbec správne. Takýmto spôsobom si totiž iní s vami môžu robiť, čo chcú a vy sa tak len psychicky ničíte.

Problém s odmietnutím

To, že s vami niekto manipuluje, môžete zistiť aj podľa toho, že nie ste schopné povedať nie. Je jedno, či vám je daná vec proti srsti, je vám nepríjemná alebo vám ubližuje, so všetkým súhlasíte. Prečo to robíte? Pravdepodobne sa bojíte toho, že by ste niekoho sklamali, nahnevali alebo oň prišli, a to nie je vôbec správne.

Pocity nedostatočnosti

Rozhodli ste sa, že zmeníte prácu alebo štýl obliekania, no zároveň sa bojíte názoru okolia? Nech si myslí ktokoľvek a čokoľvek, je to vaše rozhodnutie, ktoré vám nikto iný nemôže vziať. Ak však máte pocit, že na všetko potrebujete povolenie, stali ste sa obeťou manipulácie.

Psychické problémy sa zhoršujú

Posledným a najhorším signálom toho, že máte vo svojom okolí manipulátora, je fakt, že sa vám psychický stav zhoršuje. Omnoho častejšie vás trápia úzkosti, depresia a stres. Len málokedy sa usmievate, zo všetkého máte strach a neviete vykonávať nijakú činnosť. V takomto momente by ste sa mali postaviť a zbaviť sa manipulátora, ktorý vás pomaly, ale isto zničí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 17:02