PMI
StoryEditor

Poznáte jazyky lásky? Veľa vypovedajú skutky. A čo zvyky, ktoré partneri tolerujú?

06.02.2024, 00:00
PR Články

Onedlho tu máme Valentína, a preto sme sa rozhodli, že vám prinesieme zopár tipov, ako na jazyk lásky. Problémom v komunikácii tiež môžu byť partnerove či partnerkine zlozvyky. Pozrieme sa aj na to.

Vedeli ste o tom, že na partnerské vzťahy vplýva i to, ako vnímame sami seba a ako pristupujeme k vlastnému rozvoju. Keď si stanovíme ciele a predsavzatia, ktoré nás posúvajú k pozitívnym zmenám, ukážeme partnerovi či partnerke, že máme záujem o svoj osobný rast.

Ako postupovať, aby sme boli vo vzťahu úspešní? Ako príklad možno uviesť knihu Garyho Chapmana Päť jazykov lásky, ktorá ponúka pohľad na to, ako rôzni ľudia vyjadrujú a vnímajú lásku. Zároveň nezabúdajme, že každý z nás má iný jazyk lásky, a to spôsobuje nedorozumenia medzi partnermi. Čo tak si práve na sviatok lásky dať jedno také predsavzatie, že budete svojho partnera/partnerku viac počúvať. Ako to urobiť?

Jazyky lásky ako spôsoby komunikácie

  • Slová uistenia

Uistenie v rámci Piatich jazykov lásky zahŕňa slová, ktoré poskytujú emocionálnu istotu a stabilitu a ktorými oceňujeme hodnotu toho druhého. Je to vyjadrenie lásky prostredníctvom slov, ktoré posilňujú dôveru a pocit istoty v partnerstve. Medzi príklady patria výroky ako "Milujem ťa", "Si pre mňa veľmi dôležitý/-á", "Dôverujem ti.", "Môžeš sa na mňa vždy spoľahnúť.“.

  • Pozornosť

Podľa knihy má všímavosť svoj vlastný význam a zahŕňa rôzne formy venovania pozornosti, ktoré môžu posilniť vzťahy. Je dôležité si uvedomiť, že každý jednotlivec môže uprednostňovať určitý druh pozornosti. Pre páry je spoločné trávenie času často kľúčovým prejavom lásky. Tento jazyk lásky zahŕňa zapojenie sa do činností, ktoré jeden z partnerov preferuje, a spoločné zdieľanie zážitkov. Príkladom môže byť spoločná prechádzka, večera, šport, výlety alebo hry.

  • Dary

Dávanie darčekov nie je  len materiálne vyjadrenie lásky, pre niektorých ľudí je práve toto dôkazom pozornosti a starostlivosti. Ich hodnota spočíva v emocionálnom význame, ktorý nesú pre obdarovaného. Darovanie darčekov sa považuje za vyjadrenie myšlienky a zámeru darovať niečo, čo partnera poteší, či už ide o drobné pozornosti, prekvapivé darčeky, alebo ručne vyrobené predmety.

  • Fyzický kontakt

Tento jazyk sa zameriava na to, ako jednotlivci vyjadrujú a vnímajú lásku prostredníctvom fyzického dotyku a blízkosti. Pre tých, pre ktorých je fyzický kontakt primárnym jazykom lásky, sú dotyk a fyzická blízkosť kľúčovými prejavmi lásky a intimity. Príkladom je časté objímanie a bozkávanie, hladenie partnera počas dňa, ako aj prejavy sexuálnej náklonnosti. Pre tých, pre ktorých je fyzický kontakt primárnym jazykom lásky, je veľmi dôležité pochopiť, ako fyzická blízkosť vyjadruje lásku a aké formy dotykov sú pre nich najvýznamnejšie.

  • Skutky a služby

Jeden z "jazykov lásky" zahŕňa skutky a služby, čo znamená, že niektorí ľudia vyjadrujú a vnímajú lásku predovšetkým prostredníctvom konkrétnych činov. Obzvlášť dôležitým jazykom potom môžu byť v dlhodobých vzťahoch. Tento jazyk sa zameriava na praktické prejavy lásky v každodennom živote, ktoré naznačujú starostlivosť, podporu a záujem o partnera. Zahŕňa príklady, ako je prevzatie zodpovednosti za organizáciu rodinných povinností, vytvorenie príjemného prostredia, starostlivosť a podpora v ťažkých časoch alebo zbavenie sa zvykov, ktoré partnerovi vadia, ale ticho ich toleruje.

Partnerský vzťah a zlozvyky?

Častým zlozvykom, ktorý partneri znášajú ťažko, je fajčenie. Fajčenie škodí zdraviu, pričom hlavnou príčinou chorôb súvisiacich s fajčením je škodlivý dym, ktorý vzniká pri spaľovaní. Naproti tomu nikotín, ktorý je síce návykový a určite nie je bez rizika, nie je tým vinníkom. Skutočným páchateľom je decht, ktorý vzniká pri horení cigarety, pretože predstavuje zmes chemických zlúčenín, a tie obsahujú karcinogénne a toxické látky nebezpečné pre naše zdravie.  

Veda však ponúka riešenie aj pre dospelých fajčiarov, ktorí nedokážu alebo nechcú prestať fajčiť. Lepšou voľbou pre nich je menej riziková bezdymová alternatíva VEEV ONE alebo VEEV NOW. VEEV ONE je cenovo dostupné a intuitívne vapovacie zariadenie s prepracovaným dizajnom, ktoré je vybavené kompaktnou keramickou technológiou nahrievania. VEEV NOW je jednorazová e-cigareta. Vďaka svojej premyslenej konštrukcii nevyžaduje žiadnu údržbu – či už čistenie, alebo nabíjanie. Pri používaní oboch zariadení nedochádza k spaľovaniu, len nahrievaniu, čím vytvárajú aerosol a nie škodlivý cigaretový dym.

image
PMI
image

VEEV NOW

PMI
image

VEEV ONE

PMI

VEEV ONE a VEEV NOW sú súčasťou programu spoločnosti Philip Morris na spätný odber zariadení. Použité alebo poškodené zariadenia môžete odniesť do ktorejkoľvek predajne IQOS, odkiaľ budú ich recyklovateľné komponenty odoslané na recykláciu.

Bezdymové zariadenia VEEV ONE a VEEV NOW produkujú v porovnaní s cigaretami v prieme o 99 percent menej škodlivín, nie sú však bez rizika. Obsahujú nikotín, ktorý je návykový. Sú však lepšou voľbou pre dospelých fajčiarov, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových výrobkov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 19:04