Na emočné výbuchy si dajte veľký pozor.dreamstime
StoryEditor

Aby konflikt dopadol dobre, musíte sa zbaviť emočných výbuchov: Držte sa týchto rád

11.02.2024, 09:00
Vzťahy

Nikto nie je dokonalý, a preto je normálne, ak sa s partnerom občas pochytíte. Veď predsa, raz začas je dobré si navzájom povedať, čo máte na srdci. Pozor by ste si však mali dať na emočné výbuchy, kvôli ktorým môže konflikt dopadnúť katastrofálne. Pozrite sa, ako sa im dá vyhnúť.

Pri hádke s partnerom existuje niekoľko vecí, ktorým by ste sa mali vyhýbať oblúkom. Okrem ticha, domýšľania, osočovania alebo kritizovania si musíte dať pozor aj na výbuch emócii, ktorý hádku zbytočne zhoršuje. Nielenže v takýchto situáciách nedokážete myslieť pozitívne či povzniesť sa nad danú vec, ale konflikt nikdy nedoriešite. Aby dopadol dobre a nemuseli ste sa k nemu vracať, emočných výbuchov sa môžete zbaviť vďaka týmto radám.

Zhlboka sa nadýchnite

Predstavte si, že vás práve rozhodila nejaká maličkosť, ako sú napríklad ponožky na zemi alebo neumytý riad. V momente sa nahneváte a chcete ísť do boja. No pozor, vaše emócie by mohli byť v takejto chvíli prehnané a zbytočné. Skúste sa preto ešte pred začatím konfliktu zhlboka nadýchnuť minimálne päťkrát za sebou. Takýmto spôsobom môžete prísť na to, že hádať sa neoplatí a o probléme budete vedieť komunikovať v kľude.

Znížte tep

S emočnými výbuchmi vám môže pomôcť aj zníženie srdcového tepu. Kvôli vysokej frekvencii totiž nedokáže váš mozog riešiť konflikt s chladnou hlavou, a preto by bolo dobré, aby ste ho okamžite znížili. Skúste si napríklad sadnúť a ukľudniť sa, zhlboka dýchajte alebo sa napite vody.

Odíďte na chvíľku

Keď sa hneváte, ste pod tlakom a stresom, povedzte partnerovi, že sa potrebujete ukľudniť a na chvíľku odíďte. Takýmto spôsobom sa zbavíte prílišnej emocionálnosti. Pomôcť dokonca môže aj kúpeľ či prechádzka.

Porozumieť pocitom

Pri emočnom výbuchu je dôležité si uvedomiť, prečo sa takto cítite. Čo sa skrýva za vašimi emóciami? Ak totiž nedokážete konflikty riešiť v kľude, vaša myseľ je zahltená len negatívnymi pocitmi z minulých hádok. Skúste sa preto zamyslieť a lepšie pochopiť vaše aj partnerove prehnané reakcie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:46