Na žiarlivosť si dajte pozor. takto sa jej zbavíte.archív
StoryEditor

Neopodstatnená žiarlivosť vám zničí vzťah: Takto ju prekonáte a zbavíte sa jej tak už navždy

07.02.2024, 17:00
Vzťahy

Žiarlivosť vo vzťahu je bežná a pokiaľ sa to s ňou veľmi nepreháňa, môže zväzku prospieť. Ak však trpíte chorobnou žiarlivosťou, neustále o partnerovi pochybujete a nedôverujete mu, vzťahu to rozhodne neprospieva a zbytočne ho ničíte. Pozrite sa, ako sa dá zbaviť neopodstatnenej žiarlivosti a rozlúčiť sa s ňou tak už navždy.

Chorobná žiarlivosť nie je správna a vzťah len zbytočne ničí. Za jej vznikom väčšinou stojí nedostatočná dôvera, negatívna skúsenosť z predchádzajúceho vzťahu, nevera či zlá komunikácia. Čo sa týka jej prejavov, vyznačuje sa silnou nedôverou, strachom, pochybnosťami a neustálym upodozrievaním. Ak máte potrebu kontrolovať svojho partnera, sledovať ho, zakazovať či vyčítať, rozhodne by ste s tým mali skončiť. Zbaviť sa stresu a nedôvery môžete vďaka týmto tipom.

Neporovnávajte sa

Trpíte žiarlivosťou len preto, že si myslíte, že existujú krajšie ženy ako vy, ktoré by sa mohli partnerovi páčiť viac? Alebo naopak žiarlite, pretože okolité páry vyzerajú šťastnejšie ako vy? Mali by ste si uvedomiť, že takéto porovnávanie vám rozhodne nepomôže. Samozrejme, existujú krajšie ženy a stabilné páry, no to neznamená, že vy ste úplným opakom. Uvedomte si, že každý je jedinečný a vás partner si vybral vás, nie niekoho iného. 

Zmena postoja 

Nedokážete udržať emócie na uzde? Skúste to zmeniť. Veď predsa, strach, stres či neustále podozrievanie len zbytočne zhoršuje aktuálnu situáciu a vaše psychické rozpoloženie. Mali by ste sa preto naučiť ovládať svoje emócie a predovšetkým zmeniť postoj k partnerovi. Pomôcť vám môže najmä predstava, v ktorej sa strany vymenia a vy ste tie, ktoré partner kontroluje, vyčíta a podozrieva. Páči sa vám to? Ak nie, zmeňte sa. 

Slobodu potrebujete obaja

Bojíte sa pustiť partnera von s priateľmi či na firemnú akciu, pretože máte pocit, že vás podvedie? Takéto myslenie je nesprávne a vytváranie vymyslených príbehov v hlave vám len škodí. Ak však budete držať partnera len doma, aby sa náhodou niečo nestalo, zoberiete mu to najcennejšie, a tým je sloboda. Veď predsa, nemôžete byť stále spolu. Skúste sa preto odosobniť a vyjdite von s priateľmi aj vy. Musíte robiť kompromisy, bez nich to jednoducho nejde. 

Nízke sebavedomie

Za chorobnou žiarlivosťou sa často skrýva aj nedostatok sebadôvery. Ak máte nízke sebavedomie, vždy si budete v hlave predstavovať to najhoršie a negatívne emócie sa vo vašom vzťahu budú vyskytovať často. Skúste preto na sebe zapracovať a zvýšiť si sebavedomie. Pomôcť môže čas osamote pred zrkadlom, meditačné cvičenia či nové oblečenie. Takisto môžete začať vykonávať činnosť, pri ktorej sa cítite viac sexi. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 10:24