Ajurvéda predstavuje celistvý systém prírodného liečenia,deamstime
StoryEditor

SEX PODĽA AJURVÉDY: Spojenie dvoch bytostí je považované za niečo posvätné. Aký by mal byť, a ktoré princípy aplikovať?

09.01.2024, 10:46
Vzťahy

Podporuje kreativitu a môže byť pre vás aj novou formou meditácie. Oddajte sa mu celým telom, mysľou, užite si radostné splynutie k obojstrannému uspokojeniu. Ajurvéda vie, čo je v sexe dôležité a zdraviu prospešné. Pripravení na zmenu?

Vychádza z indickej tradície, predstavuje celistvý systém prírodného liečenia, ktoré sa uplatňuje už viac ako 5000 rokov. Toto medicínske učenie, ktoré je považované za historicky najstaršie a najholistickejšie v rámci starostlivosti o zdravie človeka vychádza z biorytmov našej planéty a stalo sa vyhľadávaným doplnkom ku klasickej liečbe.

Ajurvéda je jemná, komplexná medzi jej hlavné piliere patrí nielen zdravé jedlo, kvalitný spánok, vhodný pohyb ale aj láska. A samozrejme sex. Pretože spojenie dvoch bytostí je považované za niečo posvätné. Aký by teda mal byť, a ktoré princípy aplikovať?

Apána Vatá

Podľa ajurvédy by človek nemal mať sexu ani príliš málo, ani príliš veľa. Akt milostnej túžby a rozkoš spôsobuje hromadenie pozitívnej energie a neuspokojenie v tejto oblasti môže viesť až k chorobám. Aj vďaka sexu sú pohlavné orgány neustále v činnosti, čím je podporená aj plodnosť.

Sila sexuálnej aktivity, v ajurvéde označovaná „apána vatá“ podporuje menštruáciu, imunitu, správne fungovanie ženského a mužského tela a mala by byť neustále v rovnováhe. Pretože sex a rozkoš do vzťahu patria.

Sex na rovnocennej úrovni

Ovplyvňujú ho emócie, stres ale aj zloženie stravy. Zostali ste práve v šoku? Výsledkom nesprávneho postoja v týchto oblastiach môže byť skutočne nenaplnený intímny život. Zároveň, sexuálne spojenie a prirodzený vzťah partnerov musí prebiehať na rovnocennej úrovni.

V rovnováhe teda musí byť mužská energia jang a často potláčaná ženská energia jin. Možno budete prekvapení, že súčasné zistenia vedcov ajurvéda už dávno pozná. O čom je reč? Sex je pre ženy dôležitejší, ako pre mužov. Kým mužský orgazmus je takpovediac jednoduchým výdajom energie, ten ženský je spirituálne zložitejší. Nie je totiž žiadnym prekvapením, že predmenštručný syndróm vlastne len poukazuje na neuspokojenie vo vzťahu. Fyzicky, aj emočne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 14:18