Ženy dokážu robiť viac vecí naraz, no muži nie.unsplash
StoryEditor

Viete, prečo my ženy dokážeme robiť viac vecí naraz a muži nie? Dôvod vás prekvapí

23.08.2023, 17:00
Vzťahy

Kým vy varíte večeru, stíhate krájať deťom ovocie na tanier a telefonovať s kamarátkou, váš partner je rád, že dokáže odpovedať na emaily z práce. Zvyknete zažívať takéto situácie aj vy? Je to možné. Podľa vedcov totiž ženy dokážu robiť viac vecí naraz, no muži nie. Ak vás zaujíma, prečo to tak je, pripravili sme si pre vás jasnú odpoveď.

Odborníci z celého sveta sa snažili zistiť, prečo ženy dokážu robiť viac vecí naraz a muži nie. Mnohí si totiž nevedeli vysvetliť, ako je možné, že kým sa žena sprchuje, popritom zabáva dieťa a zároveň posiela hlasovú správu svojej kamarátke, no takmer žiadny muž nie je schopný sústrediť na toľko vecí naraz. Odpoveď sa najprv snažili nájsť v histórii a prišli na veľmi zaujímavú vec.

Dôvod hľadajte v minulosti

To, že môžu ženy vykonávať viac vecí naraz, je v prvom rade výsledkom evolúcie a deľbe práce. V minulosti sa totiž po generácie tradovalo, že muž má pracovať a zarábať peniaze na živobytie, zatiaľ čo žena sa bude starať o domácnosť a deti. Práve vďaka tomuto rozdeleniu úloh sa zmenil vývoj mozgových spojení u oboch pohlaví. To znamená, že ženy sa kvôli každodenným činnostiam museli naučiť určitým koordinačným a organizačným schopnostiam. Tieto zvyky tak majú zakorenené v mozgu až dodnes.

Ženský a mužský mozog reaguje odlišne

Aby odborníci podporili fakt, že ženy dokážu robiť viac vecí naraz, zamerali sa na skúmanie mužského a ženského mozgu. Zistili, že mozog u oboch pohlaví reaguje pri mnohých výzvach odlišne. Keďže ten mužský spáli pri robení viacerých vecí naraz väčšie množstvo energie ako ženský a musí na to využívať väčšiu kapacitu, nie je schopný rýchlo presunúť pozornosť z jednej úlohy na druhú. práve vďaka tejto skutočnosti je dnes jasné, že ženy majú naproti mužom aspoň jednu superschopnosť navyše.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 18:35