Oplatí sa absolvovať párovú terapiu?dreamstime
StoryEditor

Rozmýšľate nad párovou terapiou? Mali by ste vedieť, že vzťah môže zachrániť, ale aj rozbiť

04.08.2023, 19:00
Vzťahy

Ak máte s partnerom pretrvávajúce problémy, ktoré nie ste schopní vyriešiť sami, jednou z možností pre vás môže byť odborná pomoc. Práve takou je napríklad párová terapia, ktorá dokáže vzťah zachrániť, ale ho aj rozbiť. Pozrite sa, čo môžete očakávať, keď sa rozhodnete navštíviť odborníka.

Problémy a neustále hádky vo vzťahu môže zapríčiniť čokoľvek. Či už je to výchova detí, závislosť, stres, práca, nedostatok financií, nedôvera, nevera alebo nuda. Ak sa aj vy s partnerom trápite nad nejakým problémom a hľadáte možnosti, ako ho vyriešiť, môžete sa obrátiť na odborníka. Napríklad taká párová terapia vám môže pomôcť prekonať krízu alebo sa naopak dôstojne rozísť. Pozrite sa, v čom vlastne spočíva.

Môžete sa vďaka nej veľa naučiť

Párová terapia rieši vzťahové problémy pomocou psychologického pôsobenia. Je však určená len pre tie páry, ktoré si uvedomujú prítomnosť krízy a sú si vedomé aj toho, že na jej vyriešenie sú potrební dvaja. Ak ste sa aj vy s partnerom dostali do bodu, kedy začínate rozmýšľať nad rozchodom, ale zároveň ešte chcete dať vzťahu šancu, rozhodne by ste mali navštíviť terapeuta. Ten vám môže pomôcť zachrániť vzťah, naučiť vás správne komunikovať, ukázať vám cestu, ako ďalej alebo naopak rozísť sa so vzájomnou úctou.

Dokáže zachrániť vzťah?

Rozhodli ste sa, že navštívite párového terapeuta? Pripravte sa teda s partnerom na to, že terapeut tu nie je od toho, aby hľadať vinníka a obeť, no rovnako tak sa nebude snažiť jedného z vás zmeniť. Cieľom takejto terapie je najmä spätná väzba, ktorou sa odborník snaží poukázať na to, ako sa obaja správate pri riešení problémov. Napokon spolu s vami hľadá kompromis, ktorý bude vyhovovať obom. Výsledkom párovej terapie preto nie je záchrana vzťahu. Ide totiž o to, aby vám ukázala, akou cestou môžete pokračovať pri prekonávaní vzťahovej krízy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 18:24