Zobrať si partnera k pôrodu alebo nie?dreamstime
StoryEditor

Partner ako opora alebo naopak ešte väčší stres: Mal by byť prítomný pri pôrode?

26.07.2023, 09:00
Vzťahy

Mal by byť podľa vás prítomný pri pôrode aj partner? Niektorí tvrdia, že je správne, aby sa nachádzal pri tejto emotívnej chvíli, no sú aj takí, ktorí netúžia po pohľade na bolesť a krv. Tak či onak, ak sa neviete rozhodnúť, pomôcť vám môžu odpovede na tieto otázky.

Kedysi nemali otcovia možnosť byť prítomní pri pôrode, pretože sa verilo, že im ani rodičkám to neprospieva. Doba však pokročila a mnohí doktori sú za to, aby pri tejto emotívnej, bolestivej, no nezabudnuteľnej chvíli držali milovaní partneri svoje polovičky pevne za ruku. Ak vás alebo niekoho vo vašom okolí čaká pôrod a neviete sa rozhodnúť, či by mal byť partner pri tom, pripravili sme si pre vás zopár rád, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa.

Zvládal by to horšie ako vy?

Ak sa rozhodujete, či má byť partner pri pôrode alebo nie, v prvom rade by ste sa mali zamyslieť nad tým, či by to vlastne zvládol. Sú totiž muži, ktorí v tejto chvíli dokážu byť oporou a pristupujú k vám s porozumením. Rovnako tak existujú aj takí, ktorí pôrod neznášajú veľmi dobre. Keďže majú nechuť ku krvi či bolesti, môže sa stať, že budú mať v budúcnosti problém s intímnym životom. Rovnako tak im môže táto chvíľa spôsobiť psychickú traumu alebo vyvolať pocit paniky a bezmocnosti. Práve z tohto dôvodu radšej uvážte, či vám jeho prítomnosť pri pôrode pomôže alebo naopak uškodí.

image

Partner pri pôrode sa môže správať všelijako.

dreamstime

Chce tam naozaj byť alebo po tom túžite len vy?

Váš partner by nemal byť pri pôrode len preto, že to tak chcete vy. Ak sa totiž on na to necíti, nemali by ste ho nútiť. Ak má byť pre vás len ťažobou, väčším stresom a nijakou oporou, radšej ho nechajte počkať v čakárni. Jednoducho, je to najmä jeho voľba a rozhodnutie, ktoré môže vo veľkom zmeniť jeho aj váš život.

Je na to poriadne pripravený?

Ak sa váš partner rozhodne byť pri pôrode, je dôležité, aby bol rovnako pripravený ako vy. Pôrod totiž nie je jednoduchá záležitosť ani pre jedného z vás. Práve z tohto dôvodu by mal prejaviť záujem dozvedieť sa, ako prebieha, aká je jeho úloha a ako pomôcť partnerke ešte pred pôrodom. Ak však neprejavuje o takéto veci záujem, pravdepodobne pripravený nie je, a teda by jeho prítomnosť bola k ničomu.

Treba sa na to pozrieť aj z pozitívnej stránky

Na druhej strane sa treba pozrieť aj na tie pozitívne veci. Ak bude váš partner pri pôrode, môže sa jeho vzťah s narodeným dieťaťom viac prehĺbiť a posilniť. Rovnako tak sa môže zlepšiť aj vaše spolužitie. Partner k vám po pôrode môže prechovávať iné pocity, rešpekt a väčšiu úctu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 16:53