Klamstvá do vzťahu nepatria. Pozrite sa, ktoré ho dokážu doslova zničiť.dreamstime
StoryEditor

Toto sú najškodlivejšie lži vo vzťahu: Klamstvám o sexe či pocitoch sa radšej vyhnite

22.02.2023, 17:00
Vzťahy

Klamať sa síce nemá, no sú okamihy, keď ani vo vzťahu nemusíte povedať úplnú pravdu. Či je to kvôli tomu, že nechcete partnera zraniť alebo sa zbytočne hádať a prežívať tichú domácnosť. Mali by ste však vedieť, že existujú lži, ktoré by mohli narušiť vzájomnú dôveru a uškodiť vzťahu viac, než si myslíte. Pozrite sa, ktorým klamstvám by ste sa mali vyhnúť, ak vám na partnerovi naozaj záleží.

Klamstvá do zdravého vzťahu jednoducho nepatria. Predtým, než sa rozhodnete povedať partnerovi lož, skúste sa zamyslieť nad tým, či to naozaj stojí za to. Áno, pravda bolí, no vždy je lepšia ako klamstvo. Platí to najmä v prípade týchto štyroch najškodlivejších lží. Pozrite sa, aké klamstvá by vo vzťahu nemali byť.

Klamstvá o nevere

Medzi najčastejšie dôvody rozchodov nepochybne patria klamstvá späté s neverou. Niet sa však čomu čudovať. Mnohí si totiž myslia, že čím dlhšie budú klamať, tým neskôr im partner príde na neveru. Bohužiaľ, ak sa napokon jedného dňa pravda prevalí, je dosť nepravdepodobné, že by im po takej dobe napokon odpustil. Ak vám teda na svojej polovičke záleží, vyhnite sa klamaniu za každú cenu. Váš vzťah totiž môže prežiť aj po nevere, no tú by ste museli okamžite priznať a začať robiť všetko pre to, aby ste svoje správanie napravili.

image

Nevera sa dá prekonať, ak o nej budete hovoriť.

dreamstime

Klamstvá o pocitoch

Cítite sa unavené, nahnevané, vystresované či úzkostné a namiesto toho, aby ste to partnerovi povedali na rovinu, mu odpoviete: „Som v poriadku“. Poznáte to ja vy? Potom vedzte, že svojmu vzťahu ubližujete viac, než si pripúšťate. Za formu klamania sa totiž považuje aj potláčanie vlastných pocitov. Váš partner predsa nedokáže správne odhadnúť, ako sa cítite a čo potrebujete, ak mu to samy nepoviete. Takýmto spôsobom to sa vami veľmi skoro vzdá, pretože s ním nebudete vedieť komunikovať otvorene. Umožnite vášmu partnerovi nahliadnuť do vašich pocitov a uvidíte, čo všetko sa tým zlepší.

Klamstvá o sexe

Predstierate orgazmus počas pohlavného styku? Vie o tom váš partner? Pravdepodobne, nie. Ak by ste sa mu priznali, verte, že už nabudúce by ste žiadne predstieranie nepotrebovali. Mali by ste vedieť, že ak sa nenaučíte o milovaní otvorene hovoriť, váš intímny život nebude nikdy podľa vašich predstáv. Váš partner sa určite neurazí, ak mu poviete, že robí niečo, čo u vás jednoducho nefunguje alebo je vám to dokonca nepríjemné. Naopak, poteší ho, ak budete vedieť viac o vašich túžbach a potrebách. Ak o takýchto veciach nedokážete hovoriť, skúste ho aspoň naviesť na správnu cestu pomocou rúk, úst či pohybov.

image

Ste s partnerom v posteli nespokojné? Povedzte mu to.

dreamstime

Klamstvá o peniazoch

Vzťah dokážu narušiť aj klamstvá o peniazoch. Či už sa jedná o tajný bankový účet, úver, nesplatený dlho alebo skutočných cenách oblečenia a iných radostí. Prevalenie takýchto klamstiev môže viesť k zbytočným hádkam, nedôvere a napokon aj k rozchodu. Ak vám na partnerovi záleží, veďte s ním úprimné debaty o financiách a snažte sa aj v tomto smere nájsť kompromis.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:39