Neuropsychológ Robert Krause.
StoryEditor

Aj vy ste sa tento rok rozišli? Neuropsychológ Robert Krause vysvetľuje čo sa v nás deje

15.12.2022, 15:12
Vzťahy

Ukončiť vzťah je rovnako náročné ako si ho udržať. A niekedy to treba, ak sa točíme dookola a cítime, že stačilo. Neuropsychológ PhDr. Robert Krause, PhD., MBA, hovorí, že bolesť z rozchodu sa časom premení na silu

Vzťahy treba budovať. Partnerské, kamarátske, pracovné či tie rodinné. O aké piliere by sa naše vzťahy mali opierať?

Každý vzťah, ktorý má túžbu rásť, by mal obsahovať pevný základ, aby sa mal o čo oprieť. Medzi základné piliere patria dôvera, opora, podpora, uistenie, bezpečie, ocenenie, rozhovor, ale i fyzická a mentálna blízkosť. Ak vnímame, že piliere vzťahovej stability sú narušené, tak by sme mali cielene a vedome podniknúť kroky, vďaka ktorým dokážeme základ spevniť, prípadne ho nanovo vybudovať.

Tie dnešné sú, v porovnaní s tými našich rodičov, často veľmi nestále a komplikované. Prečo je to tak?

Vzťahy si zaslúžia všímavosť, pričom platí, že to, čomu venujeme svoju pozornosť, rastie. A to, čomu pozornosť nevenujeme, pre zmenu klesá. Nachádzame sa v dobe, kde sa vzťahy častejšie vymieňajú, než by sa opravovali. Možnosť mať viacero partnerov či partneriek naraz, či už virtuálnych alebo aj fyzických, nám často skresľuje predstavu o zdravých vzťahoch.

Pritom to, aký partnerský život vedieme, ovplyvňujeme my sami...

Platí, že vnímanie je v zmyslových receptoroch nás ako jednotlivcov a krása je v očiach pozorovateľa. Často nevedome prenášame zodpovednosť za vlastné prežívanie na druhých ľudí bez dostatočnej reflexie vlastných emócií a potrieb.

Na strane druhej je nám už celkom vlastný prístup, že ľahšie je partnera vymeniť, ako chyby vo vzťahu napraviť. Vzdávame sa príliš skoro?

Mať možnosť voľby nám miestami vytvára nádej, že nová voľba v sebe prinesie to, čo nám tá stará nepriniesla. Niekedy sa nám to môže potvrdiť, inokedy pre zmenu vyvrátiť. Je dôležité, aby sme sa vyhli tomu, že budeme žiť s hybridnými partnermi. Teda partnermi, ktorí sú kombináciou nášho predošlého a súčasného partnera. Veľkú rolu tu hrajú aj naše predstavy či očakávania. Ľudí nevidíme podľa toho, akí sú, ale podľa toho, akí sme my.

Vzťahy formuje komunikácia, tá je rovnako dôležitá aj v čase, keď ich chceme ukončiť. Ako narábať so slovami?

Stále platí, že vzťahy potrebujú všímavosť, a to preto, lebo pomyselní vzťahoví náhradníci sa už rozcvičujú. Je zároveň ľahšie prejsť z priateľstva do lásky ako z lásky do priateľstva. Je však významné, aby sme vždy pred sebou videli osobu, s ktorou sme zdieľali našu mentálnu a vzťahovú blízkosť a ktorá zohrala určitú rolu v našom živote. Preto by rozchody aj napriek tomu, že sú sprevádzané mnohokrát vystupňovanými emóciami, mali obsahovať aj racionálne postoje. Slovami, ale aj činmi môžeme mnohokrát ublížiť, a preto by sme slová mali najprv prežuť, až potom ich vysloviť a na skutky si dopriať časový odstup, aby sme sa vyhli konaniu pod vplyvom emócií.

Ukončiť vzťah a vysloviť nahlas svoje rozhodnutie nie je vôbec jednoduché. Je dobré sa na takúto situáciu pripraviť alebo konať spontánne?

Rozchody prebiehajú cez rôzne fázy, pričom latentná (skrytá) fáza často prechádza do tzv. spúšťacej fázy, keď iniciátor oznámi ochrancovi vzťahu, že sa rozchádza. Vzťahy sa preto neukončujú návalovo, ako si to mnohokrát myslíme. V mnohých prípadoch je ukončenie len kumuláciou emócií a čiastočných rozhodnutí, ktoré sa objavia vo fáze začiatku rozchodu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:02