Neviete zaspať? Je dosť možné, že za to môže váš nový partner.dreamstime
StoryEditor

Nový vzťah prináša stres a kradne spánok: Zaspávať vedľa partnera sa oplatí, keď ste s ním dlhšie

12.10.2022, 18:00
Vzťahy

Spánok je veľmi dôležitý. Ak je kvalitný, zlepšujete si nielen fyzické, ale aj duševné zdravie. Vedci však zistili, že nový vzťah vám spánok môže kradnúť. Podľa nich sa oplatí zaspávať vedľa partnera len vtedy, ak ste s ním dlhšie. Pozrite sa, prečo to tak je.

Každá z vás strávi približne tretinu svojho života v posteli. Môže za to aj fakt, že iba v nej môžete zabudnúť na okolité problémy a sústrediť sa len na odpočinok či relaxáciu. Ak máte kvalitný spánok, umožňujete mozgu spomaliť a podporiť tak lepší fyzický aj duševný výkon nasledujúci deň. Podľa vedcov by ste sa mu však nemali oddávať samy alebo s novým partnerom. Pokiaľ totiž zaspávate vedľa niekoho, s kým ste už dlhšie a komu dôverujete, spánok sa prehlbuje, za všetkých iných okolností ste v nevýhode. Neuveríte, prečo to tak je.

Nový vzťah, nové pocity, veľké množstvo stresu

Vedci odhalili, že ľuďom, ktorí majú príležitostných partnerov, trvá zaspanie o viac ako desať minút dlhšie v porovnaní s tými, ktorí žijú v dlhodobých vzťahoch. Áno, desať minút nie je až tak dlhá doba, no aj tá dokáže ovplyvniť metabolizmus a aktivitu mozgu. Aby ste sa vyspali čo najlepšie a zaspali čo najrýchlejšie, do postele by ste mali chodiť zrelaxované a pokojné. Bohužiaľ, ak ste fanúšičkami príležitostných vzťahov alebo ste si len nedávno našli partnera, zaspávanie nebude tak jednoduché. Totiž, nový vzťah je obdobím stresu, no môžete pociťovať aj búšenie srdca a rýchlejšie dýchanie. Takisto, mnohé ženy si zvyknú robiť starosti s tým, ako vyzerajú alebo čo si druhý myslí. Vďaka tomuto fyziologickému vzrušeniu sa zaspávanie sťažuje. Ak sa naopak nachádzate v dlhodobom vzťahu, k partnerovi cítite fyzické aj emocionálne bezpečie, a preto sa pri ňom zaspáva omnoho jednoduchšie. K lepšiemu spánku vám však môže pomôcť aj túlenie či pohladenie, ktoré uľaví od stresu, zlepší náladu a zníži bolesť.

Spať oddelene? Iba za týchto okolností

Samozrejme, existujú aj dvojice, ktoré sú spolu už niekoľko rokov, no spanie v spoločnej posteli je pre nich horor. Či už sa jedná o chrápanie, vzájomný spor, ponocovanie alebo práca na smeny. Ak s partnerom patríte k týmto párom, radšej by ste mali spať oddelenie. Treba však myslieť na to, že oddelený spánok so sebou prináša aj riziká. Veď predsa, večery sú najčastejšie jedinou možnosťou, ako si spoločne oddýchnuť po náročnom dni, porozprávať sa o radostiach či novinkách a vážiť si blízkosť jeden druhého. Ak sa aj tak z osobných dôvodov rozhodnete spať oddelene, vždy sa snažte pred spaním urovnať všetky hádky a venujte si aspoň chvíľku spoločného času. Keď bude vzťah v poriadku a myšlienky v kľude, iba tak môže byť váš spánok naozaj kvalitný a zaspávanie jednoduché.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:33