Tam dole sa nemeníte len vďaka skúsenostiam, ale aj vekom.dreamstime
StoryEditor

Zistite, ako sa meníte tam dole: Na toto sa pripravte, keď máte 30, 40 alebo 50

28.09.2022, 18:00
Vzťahy

S pribúdajúcim vekom sa mení veľké množstvo vecí. Nielenže zrejete, múdriete, objavujú sa vám prvé vrásky a šedivé vlasy, ale takisto sa niečo deje aj tam dole. Okrem skúseností sa vekom mení vzhľad či funkčnosť vagíny. Zistite, ako sa formujete tam dole, keď máte 20, 30, 40 alebo 50.

Okrem priberania, chudnutia, životných skúseností, vzťahov, potrieb či cieľov sa s pribúdajúcim vekom mení aj vagína. Pozrite sa, čo vás čaká tam dole. 

V dvadsiatke

V dvadsiatke máte vagínu vyvinutú, napätú a pružnú. Nemáte problémy so sekréciou, pri vzrušení vlhnete ako nič a sex si zakaždým užívate tak, akoby bol posledný. Ak máte čo-to po dvadsiatke, možno ste si všimli, že sú vaše pysky ohanbia tenšie ako predtým. Dôvodom je tuk, ktorý rovnako ako v ostatných častiach tela vekom ubúda. Máte tesne pred tridsiatkou? V tomto veku ste náchylnejšie k HPV vírusom, ktoré spôsobujú rakovinu krčka maternice. Postihnúť môže najmä ženy, ktoré žijú aktívnym sexuálnym životom a často striedajú partnerov. Takisto sa nevyhnete ani silnejším bolestiam pri menštruácii a kŕčom. Najdôležitejšie však je, že sa nachádzate v období, kedy ste na svoju materskú rolu pripravené najviac.

V tridsiatke

S príbúdajúcim vekom prichádzajú prvé zmeny. Po tridsiatke sa začína znižovať pružnosť pyskov ohanbia, ktoré môžu dokonca stmavnúť. Väčšina žien má v tomto veku za sebou už minimálne jedno tehotenstvo. Počas neho sa vagína silne prekrví a roztiahne, vďaka čomu môžete mať väčšiu chuť na sex. Po pôrode sa vagína, našťastie, opäť stiahne, takže nemusíte mať obavy. Aby ste prispeli k jej spevneniu, môžete skúsiť praktizovať cviky na panvové dno alebo si zaobstarať venušine guličky. Vyhnete sa tak uvoľneným svalom, ktoré vedú k inkontinencii či slabšiemu prežívaniu orgazmu.

V štyridsiatke

Štyridsiatka nie je strašný vek. Možno ste sa práve vrátili naspäť do práce alebo máte deti už v puberte, naplno sa venujete svojim záľubám a konečne si môžete naplno užívať život. Na druhej strane, medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou pomaly prichádza menopauza. U mnohých žien sa vďaka nej znižuje hladina estrogénu, stenčuje stena vagíny a je citlivejšia. Takisto sa môžete potýkať aj s inkontinenciou či bolesťou pri sexe, ktorá je zapríčinená nedostatkom pošvového sekrétu. Nemajte však zbytočné obavy. Tento problém môžete vyriešiť správnou predohrou alebo lubrikačným gélom.

V päťdesiatke

Vo veku okolo päťdesiatky ste už s najväčšou pravdepodobnosťou v prechode. Produkcia estrogénu sa naďalej znižuje, klesá aj tvorba pošvového sekrétu, ste náchylnejšie k infekciám a sex je čím ďalej, tým viac bolestivejší. Niektoré ženy môžu dokonca trpieť pálením, svrbením alebo nutkavou potrebou močiť. O vašu vagínu sa preto v tomto veku poriadne starajte. Zaobstarajte si lubrikant a dostatočne pite.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 19:35