Jazyk lásky vám pomôže prísť na to, čo vo vašom vzťahu potrebujete.dreamstime/Ocusfocus
StoryEditor

Každý prejavuje city iným spôsobom. 5 jazykov lásky vás naučí, ako s mužom komunikovať

29.04.2023, 14:20
Vzťahy

Partnerovi síce môžete prejavovať lásku svojim spôsobom, no viete určite, či je s tým spokojný aj on? Láska má svoj vlastný jazyk, avšak nie všetci musíme automaticky hovoriť tou istou rečou? Zistite, na čom si zakladáte vy alebo váš partner.

Aby nedošlo k predčasným nedorozumeniam, na začiatku vzťahu by ste si mali ujasniť, bez akých istôt nedokážete fungovať. Čo sú to vlastne jazyky lásky? Ide predovšetkým o rôzne spôsoby vyjadrovania a prijímania citov, akými sú slová istoty, spoločne strávený čas, darčeky, skutky či fyzický dotyk.

Keď narazíte na krízu a neviete si vysvetliť jej dôvod, príčinou môže byť, že nekomunikujete správnym jazykom lásky. Tento koncept skutočne existuje a prišiel s ním americký autor Gary Chapman. Na 5 najtypickejších štýlov komunikácie prišiel pomocou vlastných skúseností z 30-ročného manželstva, poradenstva či jazykovedy a rozhodol sa ich pretaviť do knihy. Možno práve toto zistenie pomôže vyčistiť ovzdušie vášho vzťahu.

Slová istoty

Tie z nás, ktoré rady používajú slová na prejavenie svojich citov si cenia verbálne prejavy náklonnosti viac než čokoľvek iné. Potrebujú počuť vytúžené milujem ťa, no neohrnú nos ani nad komplimentmi a predovšetkým partnerovým uisťovaním. Neodmysliteľnou súčasťou ich života častokrát bývajú aj sociálne siete. Nevedia si predstaviť, že by im ráno nevyskočila chatová hlavička s romantickým pozdravom alebo keby nemohli sem tam postnúť fotku zo spoločného výletu.

„Písomné a hovorené prejavy náklonnosti sú pre týchto ľudí najdôležitejšie. Dané výrazy v nich vyvolávajú pocit pochopenia a uznania,“ hovorí párová psychoterapeutka Fariha Mahmud-Syed.

Spoločne strávený čas

Pre niektoré ženy nie sú podstatné slová, ale naopak maximálne zbožňované sa cítia vtedy, keď s nimi ich partner chce tráviť čo najviac voľného času. Obzvlášť milujú cítiť, že ich polovička počúva a udržiava počas debaty očný kontakt. Ideálny prípad nastane, ak kvôli nim pustí z ruky telefón a venuje dlhé minúty sústredenej a nerušenej pozornosti len a len im.

„Tento jazyk lásky je o tom, že venujete svoju plnú pozornosť tej jedinej špeciálnej osobe, bez rozptyľovania televíziou, mobilom alebo inými vonkajšími zásahmi. Majú silnú túžbu aktívne tráviť čas so svojou polovičkou, viesť zmysluplné rozhovory alebo zdieľať rôzne aktivity,“ hovorí Mahmud-Syed.

Skutky a služby

Ak sú vaším jazykom lásky skutky a služby, vážite si momenty, pri ktorých sa partner snaží urobiť váš život jednoduchším. Môže ísť napríklad o varenie, v prípade jeho slabých kuchárskych schopností objednanie teplej polievky v čase začínajúcej choroby. Prichystaná ranná káva alebo povysávaný byt vtedy, keď to najmenej čakáte, no o to viac potrebujete.

„Tento jazyk lásky je pre ľudí, ktorí veria, že činy hovoria hlasnejšie ako slová. Na rozdiel od tých, ktorí radšej počúvajú o tom, čo všetko je pre nich ten druhý ochotný urobiť, ľudia na tomto zozname sú šťastnejší, keď im to partner rovno ukáže. Môže ísť pokojne aj o menšie domáce práce. Ocenia to, že im hocijakým spôsobom uľahčite či spríjemníte deň,“ vysvetlila psychoterapeutka.

Prijímanie darčekov

Darčeky sú v podstate celkom priamočiary jazyk lásky, pretože keď vám vaša polovička podaruje tento vizuálny symbol lásky, nemôžete sa cítiť inak než milované. Nemýľte si to s peňažnou hodnotou, na mysli máme skôr symbolickosť. Tieto ženy uznávajú a oceňujú najmä samotný proces dávania darčekov, a teda starostlivé zvažovanie a výber niečoho, čo má vzťah patrične reprezentovať. Potrebujú jednoducho cítiť, že ich láska si na ne spomenula.

„Ľudia, ktorí uprednostňujú ako jazyk lásky prijímanie darčekov, sa tešia z toho, že sú obdarovaní niečím fyzickým a zmysluplným. Kľúčom je darovať veci, na ktorých im záleží a ktoré odrážajú ich hodnoty, nie nevyhnutne tie vaše.“

Fyzický dotyk

Tieto ženy sa cítia milované, keď sú zasypávané fyzickými prejavmi náklonnosti za každých okolností a bez ohľadu na miesto. Či už to má byť bozkávanie, držanie sa za ruky, maznanie na gauči alebo pravidelný sex. Fyzická intimita a dotyk sú vo všeobecnosti neuveriteľne utvrdzujúce a slúžia tiež ako silné emocionálne puto pre ľudí preferujúcich tento jazyk lásky. Podporuje ho aj množstvo výskumov, pri ktorých sa ukázalo, že malé bábätká v prípade dostatočného fyzického kontaktu s rodičmi, mali zdravší emocionálny život než tie, ktorým tento kontakt chýbal.

Ľudia vyjadrujúci lásku prostredníctvom tohto jazyka sa cítia utvrdení, keď ich partner často a veľa objíma, bozkáva alebo sa s nimi mazná. Oceniť vedia pocit tepla a pohodlia, ktorý prichádza s fyzickým dotykom,“ uzatvára Mahmud-Syed.

&type=youtube&iframe_regex_params">
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:05