Aj vás vedia dostať komplimenty do rozpakov?Pexels/cottonbro
StoryEditor

Dostávajú vás komplimenty do rozpakov? Nejde iba o bežnú plachosť, skrýva sa za tým ďaleko viac

27.04.2023, 13:00
Vzťahy

Dobre mierená lichôtka dokáže spríjemniť deň a zanechať na srdci dobrý pocit. Veľakrát sa ale komplimentom bránime. Iniciátora pochvaly odbijeme slovami, že o nič nejde. Nastal však čas vážiť si samu seba a nebáť sa prijať ocenenie svojich schopností či predností.

Nemýľte si sebavedomie a sebadôveru. Pochybnosti prenasledujú aj ženy, ktoré navonok vyžarujú nezávislosť. Prečo mnohé z nás nedokážu prijať kompliment a čo sa za tým skrýva?

Trápenie z detstva

V hĺbke nášho srdca túžime po láske a uznaní, cítiť sa pochopená a chránená je pre nás zárukou šťastia. Trpké spomienky však dokážu narobiť s našou psychikou problémy. Ocenenie nášho vzhľadu alebo povahy sa v tomto prípade javí ako bezcenné. Napriek tomu začneme premýšľať: Čo tým človek sleduje? Prečo mi to hovorí? Pochybovanie postupne ovplyvňuje ďalšie naše vzťahy a nahlodá pocit sebadôvery. Práve v tom spočíva jadro nášho problému - nie sú to slová pochvaly, ale pocit, že si ju nezaslúžime.

Nechuť plniť očakávania

Problémy s prijatím komplimentov súvisia s tým, ako sme si nastavili naše osobné hodnotenie. V práci sa pochvala udeľuje aj ako motivácia v snahe zachovať dobrý výkon. Ak sa napriek tomu nepovažujete za dobrého zamestnanca, nervozita dokáže prísť v najmenej vhodnej chvíli.

Predstavte si vyjadrenie šéfa, že vďaka vašim skvelým výsledkom očakáva bezchybné splnenie novej úlohy. Potešili ste sa alebo vás oblial studený pot? V druhom prípade začnú narastať obavy, ktorých sa nezbavíte. Odmietate byť závislá na komplimentoch, pretože vám prekážajú prílišné očakávania. Môžete byť v danom odbore skvelá, ale víťazí strach zo zvýšených nárokov.

Sila poďakovania

Pokiaľ dokážeme prijať fakt, že nás niekto ocení, nastáva ďalší problém - ako na to odpovedať? Súhlas je síce jednoduchý, no prichádza boj s tým, aby ste nevyzneli nadradene. Namyslených ľudí predsa nemá nikto rád a vy sa s nimi do jedného vreca hádzať nechcete. Tichá priepasť medzi komplimentom a spätnou väzbou ale neprichádza do úvahy, čo teda robiť? Stačí jedno jediné slovíčko - ďakujem. Takto ste si vedomá svojich kvalít na zároveň prejavíte vďaku. Prehnané chválenie dokážete poľahky spoznať, úprimné slová si preto vážte a nebojte sa im uveriť. Síce sa to ľahšie povie než spraví, máte však záruku toho, že si postupne samy uvedomíte vaše plusy.

Vždy je tu priestor na zlepšenie

Sila prekonania pochybností o sebe samej by nemala končiť len pri komplimentoch. Uchovajte si ich ako pripomienku toho, čo dokážete. Už len týmto nastavením postupne mažete nedostatky, ktoré vám kazia pozitívne psychické nastavenie. Nezabudnite sa chváliť sama, hoci by išlo o zdanlivo bežné činnosti. Zalichotiť si je zdravé pre vaše vnútro a časom sa to prejaví aj na vonkajšej stránke. Ďalšou pomôckou je empatické vnímanie. Napríklad by ste pochválili kamarátku a ona by to začala zľahčovať. Nebolo by vám ľúto, že takto o všetkom pochybuje? Dovoľte si na seba nazerať tak, ako vás vidí svet - je to skvelý pocit.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 13:31