Vzťahy bez záväzkov boli počas pandémie veľmi rozšírené.dreamstime
StoryEditor

Po pandémii zavládol nový trend aj vo vzťahoch. Situationship funguje bez záväzkov a tak, ako sa vám to práve hodí

14.04.2022, 10:00
Vzťahy
Pandémia a s ňou súvisiace opatrenia zasiahli ľudí vo všetkých oblastiach života, vrátane vzťahov. Neplatí to len pre dlhodobé partnerstvá, ale najmä pre čerstvé lásky, ktoré zasiahol novodobý trend zvaný situationship.

Mnohí zažívali počas pandémie strach, a to nielen z ochorenia, ale aj z nedostatku peňazí či udržania vzťahov. Dlhodobí partneri trávili počas karantén veľa času spolu. Niektorých to posilnilo, u iných sa začali objavovať väčšie problémy. Nezadaní to mali ešte ťažšie, keďže mali obmedzené možnosti zoznamovania sa. Aj keď nechceli byť sami, báli sa vkladať energiu do nových vzťahov. V tomto prípade im preto postačila aj krátkodobá známosť, ktorá im pomohla aspoň na chvíľku myslieť na niečo iné. Dostali ste sa aj vy počas pandémie do nezáväzného vzťahu a neviete na čom ste? Možno prežívate situationship.

Vzťahy v pandémií

Mnohé dlhodobé vzťahy boli na tom počas pandémie o čosi lepšie. Hlavným dôvodom je, že sa zadaní ľudia mali vždy o koho oprieť, a preto strach či neistotu mohli prežívať spolu s niekým. Naopak, niektorým vzťahom dala pandémia zabrať a preverila ich odolnosť z každej možnej strany. Keďže dopadla najmä psychiku, mnohí prenášali svoje negatívne pocity a emócie na toho druhého. Predovšetkým nám pandémia poskytla viac času stráveného s milovanou osobou. Niekto si ho užil naplno, iný si začal na svojom partnerovi všímať chyby a nedostatky, vďaka čomu sa dostali na povrch aj nevyriešené problémy, ktoré spôsobili konflikty. Mnohí takéto situácie nezvládli a zo vzťahu radšej vyplávali.

Na druhej strane, nezadaní sa snažili svoj stav zmeniť a aktívne si začali hľadať partnera. Nie každému sa však chcelo budovať pevný vzťah, a preto vznikli partnerstvá určené len na pobavenie. A tak vznikol situationship.

Nájsť lásku nebolo jednoduché

Pandémia nám priniesla stres a záťaž, a preto z veľkej časti ovplyvnila trvanie vzťahov. Ľudia totiž prestali túžiť po hlbších partnerstvách a stratili záujem o spoločné párové činnosti, pretože sa im zdali náročné a zbytočné. Vzniklo tak veľké množstvo vzťahov bez záväzkov alebo skôr situationships, teda chovania sa podľa toho, čo situácia prinesie.

Tento typ vzťahu patrí k tým povrchnejším, kedy človek nechce partnera na jednu noc, ale zároveň nie je pripravený ani na vážny vzťah. Nechce plánovať budúcnosť, nemá očakávania a nerieši, ako to celé dopadne. Keďže sa dvojica ani po dlhodobom stretávaní nikam neposunie, môže sa u jedného z nich prejaviť zmätok zo situácie. A to je ďalší dôvod, prečo sa novodobý vzťahový trend volá situationship.

Situationship nie je novinkou, ale ani raritou

Tento typ vzťahov nevznikol len počas pandémie, ale v súčasnej dobe sa objavuje častejšie než kedykoľvek predtým. Je jednoduché zistiť, či sa nachádzate v podobnej situácii. Ak máte pocit, že ste váš vzťah s partnerom nijak nedefinovali, nemáte spoločné plány a schádzate sa nepravidelne alebo aj s niekým ďalším, nepochybne ste sa ocitli v situationship. Väčšinou sa človek dostane do takéhoto vzťahu vtedy, keď túži prekonať bolesť z rozchodu, na nového partnera nie je pripravený, ale zároveň nechce byť sám. Je na vás či z takéhoto vzťahu vycúvate. Všetko závisí od toho, či túžite po pevnom záväzku alebo nie. Poradíme vám jedno, ak vám chýba emočné puto a cítite, že váš vzťah je len povrchný, radšej z neho vycúvajte. Nechcete predsa premrhať čas s niekým, pri kom nemáte istotu, budúcnosť či spoločné záujmy a plány.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:17