Ako zvládnuť partnerovu prehnanú naviazanosť na svoju mamu?Pexels/Ketut Subiyanto
StoryEditor

Randíte s maminým synáčikom? Ešte to nie je stratené, ale musíte si nastaviť pevné hranice

16.04.2023, 16:00
Vzťahy

Nie každý muž, ktorý má blízky vzťah so svojou mamou, je automaticky mamičkin chlapec. Výskumy dokazujú, že úcta k mame môže pozitívne ovplyvniť duševné zdravie, rozvinúť empatiu a galantné správanie. Kedy by ste však mali spozornieť?

Podľa Carli Blau, licencovanej odborníčky na sociálnu prácu, sexuológiu a vzťahy, pomáhajú zdravé putá medzi matkou a synom vytvárať určitý pocit rešpektu. Ten neskôr mužom umožňuje byť úctivým, pozitívnym, podporujúcim a milujúcim partnerom. Problém však môže nastať, keď váš partner zostane na mamu nezdravo naviazaný. A zároveň platí, že aj mamy mávajú v týchto prípadoch problém podporiť synov v nezávislosti. Ak vaša polovička neverí, že vzťah s mamou má nejaké chyby, snaha o zmenu názoru môže vyvolať hádku nielen medzi vami dvomi. Toto všetko platí najmä v prípadoch, kedy bez svojej mamy chlap nedokáže poriadne fungovať.

Mamičkin synáčik

Výraz mamin chlapec sa často používa ako slang a označuje muža, ktorý je až do dospelosti závislý od svojej matky. Tento pojem bol prvýkrát použitý na začiatku 20. storočia, jeho spopularizovanie majú na svedomí teoretici a odborníci v oblasti detského rozvoja - Sigmund Freud a Benjamin Spock. V minulosti sa psychológovia domnievali, že materská blízkosť súvisí s psychologickými problémami u detí, najmä u chlapcov. Dnes uznávajú, že zdravé spojenie je nevyhnutné pre duševnú pohodu chlapcov a mužov.

Ako odhaliť problém?

Ako prvé je potrebné rozoznať príznaky, ktoré nám napovedajú, že niečo nie je v poriadku. K najčastejším varovným signálom patrí neschopnosť rozhodovať sa bez inej osoby, ale aj finančná závislosť. Takéto správanie je v mnohých prípadoch znakom určitého typu naviazanosti. Keď tento stav pretrváva až do dospelosti, muži sa môžu i naďalej spoliehať na svoju matku a vidia v nej niekoho, kto má zabezpečiť ich praktické, finančné, emocionálne či sociálne potreby. Sú zvyknutí, že mama im uprace byt, navarí alebo v horšom prípade dáva peniaze. Aj po osamostatnení ostáva medzi synom a matkou nepretržitý, až nezdravý kontakt, ktorý ako partnerka môžete spozorovať napríklad v tom, že si denne telefonujú.

Dopady na vzťah

Aj keď sú zdravé vzťahy dôležité, problémy s prekračovaním hraníc a prehnaná závislosť spôsobia skôr či neskôr nepokoj v partnerstve. Vyústiť to môže do bodu, kedy chlap dokonca ignoruje vaše potreby a želania, na piedestál dáva mamu, následkom čoho sa u vás doma objavujú časté hádky či ťažkosti s komunikáciou.

Napätie medzi matkami a manželkami či partnerkami ich synov je bežnou záležitosťou. Aj keď to môže byť naozaj zložité, „buďte väčším človekom, to vám pomôže vyhnúť sa žiarlivosti a predovšetkým otočiť nevýhodu vo svoj prospech. Ostaňte srdečné a rešpektujte svoju svokru. Nesnažte sa ju predbehnúť, pokúste sa o akceptáciu,“ hovorí psychologička Diana Kirschner.

Existuje však niekoľko vecí, ktoré by túto situáciu mohli dostať na správnu koľaj.

  • Stanovte si jasné hranice

Váš muž môže byť zvyknutý, že jeho matka splní všetky jeho potreby a priania, to však neznamená, že pôjdete v jej stopách. Je dôležité, aby ste mu určili hranice a dali najavo, že nebudete zastupovať rolu mamy.

  • Nezabúdajte na nezávislosť

V prípade jeho prehnanej naviazanosti na mamu, nie je sťahovanie sa k nej tým najideálnejším riešením. Je pravdepodobné, že vzťah matky a syna dostane prednosť pred vaším vlastným. Bude chcieť brať ohľad na mamine city a môže tak pri tom pozabudnúť na to, ako sa cítite vy. Ak sa teda napríklad ocitnete vo finančnej tiesni a svokrovci vám ponúknu možnosť nasťahovať sa, stanovte si presný dátum odchodu. 

  • Vyhnite sa konfrontácii

Za žiadnych okolností nie je na vás, aby ste zašli za svokrou a požiadali ju, aby ustúpila. Ak sa chcete o situácii s niekým porozprávať, riešite to s partnerom. Začnite debatu s chladnou hlavou, pripomeňte mu, že nemáte nič proti jeho mame a nevadí vám spoločné stretávanie. Vaším zámerom nie je svokru zo života vymazať, ale potrebujete istý čas iba jeden pre druhého.

  • Rozhodujte sami za seba

Určité rozhodnutia nechajte iba vo vašej réžii. Nie je vhodné zaťahovať svokru do nezhôd, ktoré vznikli medzi vami dvoma. Rozhodnutia o financiách, kariérnom postupe, rodičovstve alebo dovolenke by mali byť takisto na vás ako páre.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 16:15