Ako si nájsť dobrých priateľov aj v súčasnosti?EnvatoElements
StoryEditor

Čím sme staršie, tým je pre nás zložitejšie nájsť si nových priateľov. Prečo je to tak?

09.02.2022, 12:00
Vzťahy
Kým je človek bezstarostné dieťa či teenager, nemá najmenší problém nadväzovať priateľstvá. Keď postupom času dospievame, môže sa získavanie, rozvíjanie a napokon aj udržanie kamarátstiev pre nás stať ťažko dosiahnuteľným cieľom.

Nič nie je nastálo. Táto fráza častokrát opisuje aj stav, kedy prichádzame o starých priateľov. Buď sa odsťahovali, sú pracovne vyťažení alebo im výchova detí výrazne oklieštila ich spoločenský život. Ak je to aj váš prípad, možno si poviete, že vám na tom nezáleží, ale nikdy nepodceňujte pocity osamelosti. Chronická samota totiž dokáže byť pre telo nebezpečná približne rovnako ako 15 cigariet denne.

V období pandémie sa situácia pochopiteľne iba zhoršila. Dôsledkom bolo nielen veľké množstvo pretrhnutých priateľských väzieb, ale izolácia znemožnila aj všetky šance spoznať nových ľudí.

Podľa nedávnych výskumov je najväčším problémom pri nadväzovaní nových priateľstiev nedostatok dôvery. Opýtaní mali problém vložiť svoju dôveru do rúk neznámej osoby v porovnaná s dobou, kedy boli mladší. Obavou bola najmä časová investícia, ktora sa nemusí vrátiť. Je možné, že ide o vhodné vysvetlenie toho, prečo si udržiavame svoj okruh priateľov a spoľahneme sa radšej na rokmi vybudovanú vieru v priateľa.

Ženy verzus muži

Kto je podľa vás vo väčšej miere otvorený nepoznanému, muži alebo ženy? Áno, my ženy sa obávame oveľa viac a problém s nedostatkom dôvery tak napokon vyústi do neschopnosti prijať čokoľvek nové, aj priateľstvo. 

Úplným základom totiž je, že ako dospelé už máme väčšie sebauvedomenie. Poznáme riziká, obávame sa posudzovania či odmietnutia. Bojíme sa ostať ranené o to viac, ak sme sa už v minulosti popálili.

Nič nesúrte  

Nedostatok času – to bol hneď druhý najčastejšie uvádzaný argument súvisiaci so zložitejším hľadaním priateľov v dospelosti. Pri už avizovaných pracovných povinnostiach, rodinnom živote alebo kombinácii oboch faktorov sa narazenie na nového priateľa môže zdať až nemožné. Vedecké odhady definujú proces prechodu od známeho ku kamarátovi na 50 hodín spoločne stráveného času, pričom ak sa chcete stať ozaj blízkymi kamarátmi, potrebujete na to viac než 200 hodín. Nezarátavajú sa do toho však pracovné interakcie kolegov. Na vytvorenie skutočného puta musí ísť najmä o osobné spojenie, nemusíte pritom ani zachádzať do skutočností intímneho charakteru.

Ako teda bojovať s našimi neistotami? Samotu neakceptujte ako nevyhnutnú vec. Neporovnávajte svoj život s ostatnými a nezáviďte bohaté spoločenské aktivity iných, pretože nikdy neviete, či sa osamelo necítia aj tie osoby, s ktorými sa zrovnávate. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:44