shutterstock.com
StoryEditor

Prečo je manželstvo super a prečo nie očami odborníkov aj "obyčajných" žien

26.01.2021, 14:00
Vzťahy
Láska, deti a rodinný život. Ak ste sa vybrali touto cestou, máte dve možnosti. Buď to všetko absolvujete so sobášnym listom, alebo bez neho. V čom je byť manželmi výhodou alebo nevýhodou oproti vzťahu „bez papiera“?


MUDr. Dana Šedivá, psychiatrička sexuologička
Manželstvo je super, pretože...
Manželstvo je spoločenská zmluva, požehnanie spoločnosti sexuálneho spolužitia, založeniu rodiny, manželstvo právne chráni účastníkov atď. Je to záväzok a rozhodnutie budovať spoločný život. V manželstve mnohí cítia spokojnosť a istú mieru istoty, že nebudú sami, že to s nimi partner myslí vážne, že neskončia opustení a osamotení. Dovolím si parafrázovať výrok známeho matrimoniológa doktora Plzáka, že „manželstvo nie je prostriedkom na dosahovanie šťastia, na to sú koníčky...“
A napokon podľa sociologických výskumov je partnerstvo „bez papiera“ 3- až 4-krát viac ohrozené rozchodom ako manželský zväzok. V týchto zväzkoch je častejšia miera samostatného hospodárenia (väčšina nemá spoločný účet), minimálne z jednej strany nižšia miera emočnej zainteresovanosti, možné kalkulovanie (čakanie na vhodnejšieho partnera/partnerku pri využívaní servisu súčasného vzťahu atď.).
Manželstvo nie je vždy až také skvelé, pretože...
Romantická láska je rysom modernej kultúry, zvyšuje očakávanie osobného naplnenia až do takej miery, ktorú je ťažko dosiahnuť. Aj to je jedným z faktorov vysokej nespokojnosti a rozvodovosti. Z evolučného hľadiska je výber životného partnera najvyšším prejavom exkluzívnej túžby vlastniť milovanú osobu, s nikým sa o ňu nedeliť. Súčasná verzia modernity je poznačená uvoľnením pút so všetkými dôsledkami, t. j. predpokladanou dočasnosťou s možnosťou jednostranne prerušiť vzťah kedykoľvek a z akýchkoľvek príčin, napr. keď sa vytratí vášeň. Je teda namieste položiť si otázku – prečo ľudia vstupujú do manželstva? Zamilovanému páru sa javí prirodzené, že chce erotické a osobné uspokojenie posunúť do manželstva, založiť si rodinu, mať spoločný život.
Recept na šťastné manželstvo/partnerstvo očami sexuologičky
V súčasnosti, keď povolil sociálny tlak na vznik a trvanie manželstva, je práve emocionálna inteligencia partnerov najvýznamnejšou premennou, ktorá vzťah drží pohromade. Podstatou udržania funkčného vzťahu je intimita – t. j. citová komunikácia. Prostriedkom na vybudovanie a udržanie intimity je v prvom rade schopnosť komunikácie partnerov medzi sebou.
Kultivovanie spoločnej emocionálnej inteligencie dvojice zvyšuje šancu na efektívne riešenie problémov. Najmä schopnosť počúvať, upokojiť sa, empatia a nadhľad bráni emočnému zaplavovaniu dvojice a spusteniu deštrukcie vzťahu.
Sexuálne problémy môžu vyplývať aj z potláčaných alebo nevhodne riešených konfliktov medzi partnermi. Vždy ide rozpor medzi očakávaním a realitou. Sexuálne problémy (nepočítame sem neveru) sú zriedkavo dôvodom rozpadu dlhodobého vzťahu... Väčšinou sa „vyťahujú“, keď vzťah prestáva fungovať z iných dôvodov. Sexuálny život vo všetkých partnerstvách má prirodzený vývoj, vášeň opadáva, v ideálnom stave nastupuje stabilita. Vášeň je extrémne vyjadrená pozitívna emócia a našťastie má ohraničené trvanie. Slúži na pripútanie sa k partnerovi – všetky emócie, myšlienky a konanie smerujú k milovanej osobe. Zatemňuje racionálne myslenie, ide o prechodný, i keď príjemný stav. Postupne odznieva a umožní znova racionálne myslieť. Usilovať sa o permanentnú vášeň vo vzťahu je detinské a vopred odsúdené na sklamanie. Vášeň môže byť dobrou štartovacou pozíciou pre partnerský vzťah, no takisto nás môže zaviesť do slepej uličky. Vášnivé prežívanie sexuality neznamená automaticky šťastné partnerstvo – tam pristupujú ďalšie dôležité premenné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 08:39