pexels.com
StoryEditor

Trávite veľa času sami doma a riešite neustále konflikty či hádky? Poradíme vám ako im včas predísť

12.12.2021, 13:00
Vzťahy
Určite si občas vo vzťahu predstavujete spoločne strávené chvíle inak. Bez konfliktov, nedorozumení a stresu. Ako zabrániť vzniku hádky a ako ju včas ukončiť?

Môže sa stať, že sa pri hádke pristihnete pri tom, že riešite dookola tie isté témy, kričíte a hovoríte veci, ktoré možno nemyslíte vážne. Musíte sa naučiť, ako sa hádke vyhnúť a premeniť ju na produktívny rozhovor. Dôležité je vedieť príčiny hádok. Či už kvôli nedostatku náklonnosti, žiarlivosť, domácim prácam, alebo peniazom a spoločným plánom. Za všetkými problémami stoja dve veci, a to komunikácia a napĺňanie potrieb. Každý partner prináša do vzťahu určité očakávania a potreby. Keď nie sú naplnené tie jeho, dochádza ku konfliktom. Práve tu prichádza čas na zmenu komunikácie, čím hádke dokážete predísť. Ako na to?  

Tomuto sa vyhnite

Spoznať veci, ktoré väčšinou spôsobujú a škodia hádke sú základom. Ako prvé by ste mali odstrániť neustále oživovanie minulosti. Ak sa jej dokážete zbaviť, budete napredovať. Zároveň by ste sa nemali vyhýbať konfrontácii, pretože by to viedlo ešte k väčšej hádke. Radšej veci vyriešiť hneď, akoby sa mali nabaľovať a potom vybuchnúť. Dôležitou súčasťou zabránenia vzniku hádky je aj prestať chcieť zakaždým zvíťaziť. Pretože ak to potrebujete, váš vzťah čím ďalej tým viac prehráva. Zároveň by ste mali byť v komunikácii prítomný, nezmení ju tak na hádku, ale partnerovi ukážete, že vás na ňom záleží.

Neobviňujte sa navzájom

Jedným z najdôležitejších spôsobov, ako sa vyhnúť hádke, je prestať obviňovať svojho partnera. Nehovoriť mu, že on je ten problém. Obviňovaním totiž donútite partnera byť defenzívnym, čo znamená, že môže začať hovoriť veci, ktoré nemyslí vážne. Práve to vôbec nie je produktívne a správne. Skúste komunikovať súcitnejšie, a teda viac o pocitoch ako o činoch vášho partnera. Napríklad „Nikdy neumývaš riad“ zmeňte na „Mám pocit, že náš vzťah je nerovnomerný.“ To vám umožní, aby sa konflikt stal príležitosťou na dosiahnutie porozumenia a vytvoríte tak vo vzťahu novú úroveň dôvery a intimity.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:03