vzťahyunsplash.com
StoryEditor

Dôvera je základom každého vzťahu. Ako ju obnoviť voči partnerovi, ktorý nás už raz sklamal?

08.12.2021, 17:00
Vzťahy
Dôvera vo vzťahu je veľmi dôležitá a pre každého môže znamenať niečo iné. Jej prejavom môže byť bezpečie, oddanosť vzťahu oboch strán či rešpekt a vzájomná podpora. Ak sa však raz dôvera pokazí, je ťažké ju dostať naspäť.

Súčasťou silného vzťahu je nepochybne dôvera. Či už vám bol partner neverný, klamal,  nebol pri vás, keď ste ho potrebovali alebo nedodržal sľub. Každá z týchto možností dokáže narušiť dôveru, dokonca sa môže úplne vytratiť. Samozrejme, vždy sa treba pozrieť na pôvod konania partnera a taktiež aj na seba samého. Nikdy predsa nie je chyba len na jednej strane. Ak však chcete vzťah zachrániť, existuje pár tipov, ako obnoviť dôveru voči partnerovi.

Pôvod zlyhania

Ak vás niekto sklame, je dôležité poznať dôvod konania, ktoré za tým stojí. Napríklad ak vám niekto klamal, možno to urobil pre to, lebo vás chcel uchrániť pred trápením. Možno takáto zrada bola len výsledkom nesprávnej komunikácie alebo nedorozumenia. Čokoľvek by vám partner urobil, je na jednej strane dôležité povedať mu, že to nie je v poriadku a na druhej strane je potrebné poznať dôvod konania, ktorá pomôže rozhodnúť sa či ste schopní budovať dôveru naspäť.

Vždy je dôležitá komunikácia

Môže to bolieť a byť nepríjemné, ale jednou z najdôležitejších vecí je komunikácia, najmä po strate dôvery. Je potrebné, aby ste partnerovi povedali ako sa cítite, prečo sa trápite a čo potrebujete, aby si získal vašu dôveru späť. Naopak musíte nechať rozprávať aj partnera, ktorý by však mal byť predovšetkým úprimný. Ak budete mať pocit, že vás komunikácia rozrušila, dajte si pauzu a vráťte sa k téme neskôr. Veci totiž treba riešiť s chladnou hlavou.  

Odpustiť nie je ľahké

Kľúčovým k obnoveniu dôvery je odpustenie. A nie len partnerovi, ale aj sebe. Nemôžete sa predsa neustále obviňovať z toho, čo sa stalo, pretože to môže poškodiť zotavenie vzťahu. Aj keď je ťažké pohnúť sa vpred, je podstatné si uvedomiť jednu vec. Odpustiť neznamená, že to, čo vám partner urobil, bolo v poriadku. Skôr sa skúste pomaly vyrovnávať s tým, čo sa stalo a nechajte to rozplynúť. Tým dáte tomu druhému šancu poučiť sa zo svojich chýb.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 23:46