Láskapexels.com
StoryEditor

Priestor vo vzťahu môže byť dôležitý a kľúčový, avšak nemusí hneď signalizovať definitívny koniec

06.12.2021, 10:00
Vzťahy
Šťastný a úspešný vzťah, to je to, po čom nejeden túži. Aj keď to môže byť zarážajúce, práve priestor vo vzťahu je dôležitým krokom k vytvoreniu času pre seba a svoj opätovný rozvoj. Nemusí to však hneď znamenať definitívny koniec, ale práve naopak, dokážete tým vybudovať ešte lepší a pevnejší partnerský vzťah.

Mať partnera po svojom boku prináša jedinečný pocit, ale občas aj nepohodlie. Poskytnutie priestoru môže najprv vyzerať tak, že váš vzťah už nefunguje, no nie je to tak. Priestor je kľúčom k zachovaniu svojej vlastnej identity, emocionálnej jasnosti a možnosti postarať sa o svoje potreby. Práve to zabraňuje rozpadu vzťahu, pretože každý z času na čas potrebujeme priestor. Pozrime sa na to, prečo je vo vzťahu dôležitý a ako si z neho zobrať len to najlepšie?

„Potrebujem priestor“

Najprv si treba uvedomiť, prečo potrebujete priestor. Či už prechádzate zlým obdobím, máte problémy s osobným rastom, alebo stratou individuality. Najdôležitejšie je, aby ste o tom vedeli s partnerom otvorene komunikovať. Porozprávajte sa ako a prečo možno potrebujete čas pre seba. Práve to môže byť skvelá príležitosť spoznať to či napríklad váš partner potrebuje to isté. Vysloviť vetu „Potrebujem priestor“ určite nie je jednoduché a ani príjemné. Avšak už to môže signalizovať to, že vám na vzťahu záleží a nechcete sa hneď vzdávať či ukončovať ho. Nič nie je zlé na tom, ak potrebujete priestor, môžete sa tak predsa v budúcnosti stať lepším partnerom.

Sebazapojenie  a individualita

Na začiatku sa môžete cítiť neisto a rozrušene, pretože odpojenie od partnera spôsobí chaos a samotu. Avšak mali by ste sa v takejto chvíli spojiť práve so svojím vnútrom a venovať čas len sebe. Dostáli ste predsa príležitosť znovu sa nájsť, preto strávte čas robením vecí, ktoré vás napĺňajú a bavia. Môžete si prečítať knihu, na ktorú ste doteraz nemali čas alebo sa osamote poprechádzať a všímať si veci naokolo. Naplánovať si čas len pre seba neznamená, že uprednostňujete len svoje blaho. Môžete sa stať lepším partnerom, a to nie je sebecké, ale pre váš rozvoj potrebné.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 10:45