Parmezán patrí k najobľúbenejším syrom.unsplash
StoryEditor

Máte radi parmezán? Viete však ako ho správne skladovať a používať? TU sú skvelé triky

13.09.2023, 08:00
Recepty a tipy

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí si bez syrov nevedia svoj život predstaviť? Parmezán je jedným z favoritov spomedzi talianskych syrov. Vďaka jeho špecifickej chuti a aróme je obľúbenou ingredienciou nie len v studenej, ale aj teplej kuchyni.

No výnimočný syr si zaslúži, ba priam pýta aj výnimočné zaobchádzanie. Ak si ho chcete vychutnávať čo najdlhšie a správne, mali by ste dodržiavať aj isté pravidlá.

Dlho čerstvý

Ak ste si z dovolenky v Taliansku priviezli suvenír v podobe parmezánu, potom dodržujte tieto rady, vďaka ktorým vám syr v chladničke vydrží čo najdlhšie bez toho, aby mu to ubralo na kvalite či chuti. Skvelým trikom, ako docieliť, aby syr neoschol je potrieť ho v tenkej vrstve maslom, alebo olivovým olejom. Zanedbateľné však nie je ani jeho skladovanie. Na plastové či sklenené nádoby, ktoré neprepúšťajú žiaden vzduch však radšej zabudnite. Parmezán vám najdlhšie vydrží zabalený v papieri na pečenie, prípadne v ekologických obaloch z vosku.

image

Nastrúhate ho pomocou jemných strúhadiel.

pexels

Špeciálne náradie

Parmezán nie je eidam a strúhadlá, ktoré používa väčšina gazdiniek nie sú na jeho prípravu vhodné. Aj v talianskych reštauráciách vám ponúknu misku strúhaného parmezánu, ktorý je úplne jemný, takmer ako prášok. To si vyžaduje strúhadlo na to určené. V receptoch sa často používajú aj plátky či hoblinky parmezánu. V tomto prípade použite nôž určený práve na krájanie syra. Syr môžete pokojne nalámať a vychutnať si tak plnú chuť tejto talianskej špeciality. Šéfkuchári tvrdia, že aj to ako a čím tento syr nakrájate či nastrúhate ovplyvňuje jeho chuť.

ANKETA
Používate vo vašej kuchyni parmezán?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 17:15