Špargľa v skratke
- Sezóna špargle sa začína v polovici apríla a trvá do konca júna.
- Najznámejšia je biela a zelená špargľa. Biela rastie celá pod zemou. Nadzemný výhonok má zelenú farbu.
- Čerstvú špargľu poznáme tak, že ju zľahka ohneme. Mala by sa zlomiť, nesmie byť gumená.
- Čerstvá špargľa vydrží v chladničke 2 až 3 dni.
- Špargľu je potrebné zbaviť drevnatej kôry. Bielu špargľu lúpeme zhruba 2 cm pod hlavičkou, zelenú stačí olúpať v spodnej tretine.
- Špargľu poznali už starí Egypťania, Gréci i Rimania. Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. založil vo Versailles rozľahlé špargľové záhrady.
Grilovaná špargľa s cesnakom a parmezánom
Príprava: 5 minút Grilovanie: 10 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
700 g špargle
2 PL olivového oleja
3 PL strúhaného parmezánu
2 strúčiky cesnaku
citrónová šťava
soľ
čierne korenie
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
Špargľu umyjeme, konce odrežeme a spodnú časť ošúpeme. Dáme na grilovaciu tácku, pokvapkáme olivovým olejom a grilujeme 5 – 10 minút. Hotovú špargľu pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak a opatrne premiešame. Pred podávaním posypeme strúhaným parmezánom.
Tip pre milovníkov mäsa: Obmotajte špargľu parmskou šunkou alebo slaninou a až potom dajte túto dobrotu grilovať.
K čomu sa hodí? Ku grilovanému cyperskému syru haloumi.