Niektoré koláčiky vôbec nemusia byť hrozbou.dreamstime
StoryEditor

Pred niektorými dezertami rozhodne utekať nemusíte. Sú zdravé, výživné a určite z nich nepriberiete

25.03.2023, 10:00
Recepty a tipy

Sladké jedla sú takou malou závislosťou mnohých ľudí. Nemožno sa preto čudovať, že neustále hľadajú alternatívy ako si život osladiť tak, aby to neublížilo ich krivkám. Ešteže receptov na dezerty z ktorých nepriberiete je viac než dosť.

Sladký veterník ani krémeš vám zrejme nič nenahradí, no stojí za to vyskúšať aj iné dezerty, ktoré sú nie len chutné a diétne, ale aj výživné.

Avokádová pena

Avokádo pokojne môžete použiť nie len na slano, ale aj na sladko. A že bude chutiť fantasticky, na to sa môžete spoľahnúť. Skôr než začnete, roztopte si horkú čokoládu vo vodnom kúpeli a nechajte ju vychladnúť. Avokádo zatiaľ zmixujte ponorným mixérom spolu s jedným banánom a následne pridajte roztopenú čokoládu. Na jedno veľké avokádo a väčší banán použite asi 50 gramov kvalitnej čokolády. Dezert servírujte v sklenených pohároch a nezabudnite ich ozdobiť čerstvými malinami, čučoriedkami a niekoľkými lístkami mäty. Takýto dezert môže byť sladká bodka za obedom, ale aj chutná desiata či olovrant.

image

Avokádo chutí fantasticky aj na sladko.

dreamstime

Tvarohové tiramisu

Dezerty plné bielkovín sú vždy dobrý nápad. Tento je výnimočne chutný, zdravý a nabitý proteínmi. Jemný tvaroh rozmixujte s niekoľkými kvapkami kávových flavdrops, ale pokojne zvoľte aj inú príchuť, prípadne med, alebo stéviu. Do pohára postupne navrstvite tvaroh a lyžicu ovsených vločiek, ktoré na sucho opražíte na panvici. Pokojne zmiešajte ovsené vločky s mletými orechmi v pomere 1:1. Ak chcete, aby bol váš dezert ešte šťavnatejší, doprajte si čerstvé ovocie, alebo lyžicu džemu so zníženým obsahom cukru.

Jablkový koláč

Ak sa snažíte vyhýbať sa lepku a aj koláčikom, potom si bez výčitiek budete môcť dopriať túto pochúťku. Do menšieho plechu rovnomerne uložte plátky na hrubšie nakrájaných jabĺk. Plech predtým potrite maslom. Jablká posypte škoricou a pridajte aj pár kvapiek medu a citrónovej šťavy. V miske si zatiaľ vidličkou zmiešajte pol kila nízkotučného tvarohu so sladidlom a dvomi vajíčkami. Je na vás pre aké sladidlo sa rozhodnete. Fantastickú chuť tvarohu dodá med, ale aj čakankový sirup. Opäť však môžete siahnuť aj po nízko kalorických sladidlách. Stačí naozaj pár kvapiek a tvaroh bude mať výbornú chuť. Rozotrite tvaroh po jablkách, posypte ho sušenými hrozienkami a opäť prikryte vrstvou nakrájaných jabĺk, alebo hrušiek. Pokvapkajte citrónovou šťavou a pečte  25 – 30 minút pri 180°. Ak máte oriešky, nasekajte ich a ešte pred pečením ich pridajte buď do tvarohovej plnky, alebo na vrch jabĺčok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:04