Ideálnym obdobím na zber žihľavy je práve marec a apríl. Najchutnejšia a tiež najvýživnejšia je totiž práve mladá žihľava. Počas tohto obdobia si ju môžete nazbierať a nasušiť a neskôr si z nej pripraviť už spomínaný čaj.
Praženica so žihľavou
Žihľava svojou chuťou síce vôbec nie je výrazná, preto nepokazí žiadne jedlo. Svojou chuťou pripomína špenát, preto ju pokojne môžete použiť všade tam, kde by ste inak použili práve túto zeleninu. Na masle si speňte cibuľku a pridajte čistú, osušenú a nasekanú žihľavu. Duste zhruba 3 – 4 minútky a pridajte tri vajíčka rozšľahané s troškou mlieka. Postupujte ako pri príprave klasickej praženice. Dochuťte soľou, korením a podávajte s čerstvým pečivom.
Žihľavová polievka
Ak máte chuť na niečo poriadne zelené, potom si pripravte chutnú žihľavovú polievku. Bude to pre vaše telo doslova vitamínová bomba. Na ghee masle speňte jednu väčšiu šalotku, a dva strúčiky cesnaku. Pridajte dve veľké hrste mladej žihľavy, 3 na kocky nakrájané očistené zemiaky a zalejte vývarom. Varte kým nebudú zemiaky mäkké. Potom polievku dochuťte soľou, korením a limetkovou šťavou a všetko rozmixujte pomocou ponorného mixéra. Na záver pridajte šľahačkovú smotanu a plátok masla.
Quiche so žihľavou
Ak chcete do vašej kuchyne vniesť závan zahraničnej kuchyne, pripravte si francúzsky quiche so slovenskou žihľavou. Receptov na samotné cesto nájdete na internete mnoho. Vyberte si také, ktoré vám bude najviac vyhovovať. My sa v tomto prípade zameriame skôr na netradičnú žihľavovú plnku. Väčšiu šalotku nakrájajte na drobno a pridajte dva strúčiky pretlačeného cesnaku. Aj žihľavu nakrájajte na čo najkratšie pásiky a duste na cibuľke kým nebude tmavo zelená. Pridajte soľ, korenie, štipku rasce a muškátového oriešku a premiešajte. V miske si zatiaľ zmiešajte tri vajíčka, 200 ml smotany, 100 gramov tvrdého syra. Najlepší je eidam, pretože ho ešte doplníte o ďalších 100 gramov nivy. Keď máte vajíčkovo – smotanovú zmes hotovú, pridajte k nej dusenú žihľavu, poriadne zmiešajte a rovnomerne rozlejte na cesto. Na vrch poukladajte tenké plátky cherry rajčín a rozdrobenú nivu. Pečte pri 180 ° zhruba 40 minút. Že je quiche hotový vám prezradí nie len jeho vôňa, ale aj zlatistá farba cesta. Podávať ho môžete teplý aj studený