Ovocné dezerty sú nielen chutné, ale aj zdravé, preto si ich môžete dopriať často a bez výčitiek.
Pečené jablká
Jablká umyte a vyberte z nich opatrne jadierka tak, aby jablko zostalo vcelku a to aj v spodnej časti. Následne opatrne vydlabte aj dužinu, aby vám vznikla z jablka „miska“. Vydlabané jabĺčko nakrájajte na malé kocky a zmiešajte v miske s lyžicou tuhého masla a rôznymi druhmi nasekaných orechov, semiačok, prípadne sušených hrozienok. Túto zmes následne vráťte do jabĺk a pečte zhruba 20 minút pri teplote 200ºC. Po dvadsiatich minútach zalejte smotanou a ak vám zostali oriešky, pridajte to k nej. Pečte pri rovnakej teplote ďalších 10-15 minút. Jabĺčka servírujte ešte teplé. V kombinácii s kopčekom vanilkovej zmrzliny získate exkluzívny dezert, ideálny na jesenné, nedeľné popoludnie.
Hruškový pohár
Hrušky zbavte šupky, jadierok a nakrájajte ich na menšie kocky. Vložte do hrnca a zalejte troškou portského vína a lyžicou medu. Duste, kým nebudú hrušky mäkké. V prípade potreby podlejte vodou, ale opatrne, aby sa stihla voda úplne vypariť. Medzitým si vyšľahajte šľahačku s mascarpone a medom. Krém bude vynikajúco chutiť aj s mletým makom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Hrušky nechajte vychladnúť a následne vrstvite do širších pohárov na striedačku s mascarpone krémom. Pohár na záver ozdobte lístočkom mäty a tenkým plátkom hrušky. Ak by ste chceli zdravšiu alternatívu, namiesto smotany a mascarpone použite grécky jogurt, alebo ricottu.