Dajte šancu cíceru. Je to vynikajúca strukovina, ktorá ulahodí aj vašim chuťovým pohárikom.pexels
StoryEditor

Cícer v hlavnej úlohe. Pripravte si z neho rýchle raňajky, obed či večeru

08.03.2023, 10:00
Recepty a tipy

Informácií o tom, aké sú bielkoviny vo vašom jedálničku dôležité je viac než dosť. Bielkoviny sa však nenachádzajú len v živočíšnych produktoch, ale aj v rastlinných. Napríklad taký cícer: je lacná surovina, ktorá je veľmi chutná a jednoduchá na prípravu. Ponúkame vám hneď tri lahodné recepty, ktoré môžete použiť na raňajky, obed aj večeru.

Na prípravu týchto receptov nepotrebujete žiadne zvláštne zručnosti. Úplne vám stačí chuť do jedla a do varenia a pár základných ingrediencií.

Hummus

Hummus si samozrejme môžete zakúpiť už hotový, no ak preferujete domácu výrobu, nie je nič jednoduchšie. Hlavnú úlohu hrá samozrejme cícer. Na prípravu môžete  použiť ten z konzervy, alebo si ho sami uvarte. V tom prípade je však nutné namočiť ho deň vopred, ako ste pri strukovinách zvyknutí. Cícer varte kým nezmäkne a následne ho preceďte, vodu však nevylievajte, budete ju ešte potrebovať. Cícer vložte do mixéra a pridajte soľ, korenie, dva strúčiky cesnaku a menšiu šalotku. Dôležitou ingredienciou je aj tahini pasta, kvalitný olivový olej, rímska rasca a samozrejme voda z vyvareného cíceru. Pridávajte ju postupne, aby mal hummus konzistenciu ako nátierka. A výživné raňajky si tak môžete pripraviť aj na niekoľko dní vopred. Hummus je však aj skvelý ako snack na desiatu či olovrant, no pokiaľ ho ponúknete ako pohostenie na nejakej oslave, určite ním svojich hostí neurazíte. Chutí výborne na čerstvom pečive, ale aj s mrkvou, uhorkou či paprikou.

image

Nátierku z cíceru si zamilujete.

pexels

Cícerovo – hlivový perkelt

Tento recept si určite zamilujete. A to hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade je rýchly, v druhom veľmi výživný a v neposlednom rade je extrémne chutný. Opäť použite buď cícer, ktorý si sami pripravíte, alebo ten z konzervy. Na rozpálený olej dajte na jemno nakrájanú cibuľku a opražte ju do sklovita. Pridajte k nej na rezance nakrájanú a očistenú hlivu a opekajte zhruba päť minút. Pridajte kávovú lyžicu soli, čierneho mletého korenia a dve lyžice červenej sladkej papriky. Rýchlo premiešajte a podlejte šálkou vody. Duste zhruba desať minút a potom k hlive pridajte cícer. Časť z neho si však nechajte a rozmixujte s troškou vody, neskôr ním perkelt zahustíte. Nechajte dusiť ďalších desať minút a zalejte buď vegánskou smotanou, alebo klasickou 33 percentnou smotanou na šľahanie a tiež rozmixovaný cícer. Premiešajte a nechajte vrieť pár minút. Na záver dochuťte citrónovou šťavou a strúčikom pretlačeného cesnaku. Perkelt najlepšie chutí s maslovými haluškami, prípadne s cestovinou alebo zemiakmi. Záleží od vašich preferencií.

Cícerová polievka

A na záver dňa si môžete dopriať teplú polievku, ktorá vás zahreje aj zasýti. Pol kila suchého cíceru si deň vopred namočte. Počas namáčania párkrát vymeňte vodu. Cícer varte kým nezmäkne a zatiaľ si v druhom hrnci opečte veľkú cibuľu ku koncu k nej pridajte na plátky nakrájaný cesnak a pridajte na kocky nakrájaný väčší batát. Zalejte vodou a varte. Hotový cícer preceďte a pridajte k batátom. Všetko spolu pomocou ponorného mixéru zmixujte a pridajte husté kokosové mlieko. Dochuťte rascou, korením, soľou a trošku citrónovej alebo limetkovej šťavy. Ak by bola polievka príliš hustá, pridajte ešte trošku vody v ktorej ste varili cícer.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:43