Pripraviť dokonalé palacinky nie je vôbec ťažké.pexels
StoryEditor

Chcete rýchly a skvelý dezert? Môžu ním byť aj palacinky. Vďaka týmto trikom budú dokonalé

05.03.2023, 10:00
Recepty a tipy

Poznáte na svete človeka ktorý by nemal rád palacinky? Väčšinou ich konzumujete sladké, no ani slaným palacinkám iste nepoviete nie. Palacinky pozná každý, robili ste ich už nespočetne veľakrát, ale zrejme nie sú vždy sto percentné. Buď sa v nich nájdu hrudky, alebo sa pripečú. A to, že sa prvá palacinka zákonite vždy potrhá je už akousi samozrejmosťou.

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, vyvarovať sa chýb a urobiť tie najlepšie palacinky, nech sa páči, toto je návod ako na to.

Žiadne hrudky

Aby boli palacinky chutné a hladké, je nevyhnutné dobre vymiešať cesto. Do pol litra mlieka dajte dve až tri vajíčka a poriadne premiešajte pomocou ručného mixéra. Následne do tejto zmesi pridajte štipku soli a cez sitko do nej pridávajte postupne niekoľko lyžíc hladkej múky. Opäť vymiešajte pomocou mixéru tak, aby v ceste neboli žiadne hrudky. Cesto by malo mať konzistenciu vďaka ktorej sa bude liať. Nesmie byť ani príliš husté, ani riedke. Ale to iste viete. Pokojne do cesta pridajte aj trošku čerstvej vanilky z vanilkového lusku a pár lyžíc perlivej minerálky, vďaka ktorej budú nadýchané.

Opekanie

Ani samotné opekanie palaciniek netreba podceňovať. Kvalitná panvica je základ. Stavte na nepriľnavý povrch. Fantastickú chuť palacinkám dodá maslo. Plátok masla nechajte rozpustiť na panvičke, rozlejte ho po celom povrchu a rovnomerne na ňu vylejte jednu naberačku cesta. Opekajte zhruba pol minútky,  kým  sa nezačne cesto odliepať od panvice a nebude mať zlatistú farbu. Otočte a postup opakujte. Po každej palacinke panvicu utrite pomocou papierového obrúsku. Ak máte po ruke ghee maslo, použite práve to. Nebude sa tak rýchlo prepaľovať a na jednej porcii masla urobíte aj dve až tri palacinky. Palacinky budú mať vďaka maslu úplne inú chuť, ako keď ich robíte na oleji.

Džem, alebo orieškový krém

Palacinky môžete naplniť podľa preferencií buď džemom, alebo orieškovým krémom. Skvele však chutia aj s tvarohovou plnkou či nastrúhanými jablkami. Ak sa vám podarí zohnať pistáciové maslo, vyskúšajte ním palacinky naplniť. Chuť vás doslova ohromí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. júl 2024 04:06