Tvarohové dezerty si môžete pripraviť na rôzne spôsoby.pexels
StoryEditor

Neviete sa úplne vzdať sladkých dezertov? Ani nemusíte! Toto sú zdravé maškrty z ktorých nepriberiete

15.01.2023, 10:00
Recepty a tipy

Tiež patríte k ľuďom, ktorí si radi pochutnajú na sladkých maškrtách? No zároveň viete, že sa na vás prilepí každý koláčik či čokoláda? Nemusíte sa nedobrovoľne vzdávať všetkého, čo máte radi. Stačí, ak urobíte napríklad v receptoch menšie obmeny, alebo si naopak nájdete také maškrty, ktoré nielenže neuškodia vašej postave, ale dokonca budú mať pre vaše telo aj prínos po stránke výživy.

Vymeňte mascarpone za tvaroh, cukor za med či stéviu, alebo obyčajnú múku za špaldovú. Možností, ako maškrtiť bez výčitiek je naozaj mnoho.

Tvarohová pena

Tvaroh je z nutričného hľadiska skvelá potravina. Je bohatý na bielkoviny a obsahuje minimum sacharidov. Ak ho máte radi, tak okrem klasických cheescakov si môžete pripraviť aj rýchly dezert, ktorý môže slúžiť napríklad aj ako chutný a výživný olovrant či desiata. A v neposlednom rade vás aj zasýti na dlhú dobu. Sto gramov jemného tvarohu dajte do mixéra, pridajte 2 lyžice skyru, alebo gréckeho jogurtu, banán a lyžicu medu, prípadne pár kvapiek stévie. Ovocie môžete zvoliť podľa chuti. Čím sladšie, tým menej ďalších sladidiel následne pridajte. Rozmixujte na hladkú penu a ozdobte orieškami, a kúskami horkej čokolády. Pena chutí výborne vychladená, ale ak to neviete vydržať, môžete sa do nej pustiť aj hneď po vyšľahaní.

Chia puding

Chia semiačka sú považované za super potravinu, vďaka mnohým pozitívam, ktoré z nich vaše telo môže čerpať. S chia pudingom ste sa už iste stretli, no ako si ho pripraviť tak, aby ste z neho získali maximum? Chia semienka pred použitím podrvte, aby sa z nich uvoľnili všetky potrebné živiny. Na jednu porciu budete potrebovať 1,5 deci kokosového, alebo iného rastlinného mlieka a štyri polievkové lyžice drvených semienok a lyžičku čakankového sirupu. Všetky ingrediencie spolu premiešajte a dajte na noc odstáť v pohári v ktorom budete puding podávať. Ráno dozdobte ľubovoľným ovocím. Tento dezert skvele chutí napríklad s čučoriedkami, malinami či mangom a tiež s lístkami mäty.

image

Chia puding je skvelá pochúťka.

pexels

Cookies

Máte doma banány, ktoré treba spotrebovať? Potom si z nich môžete pripraviť zdravé cookies keksíky, ktoré môžete mať vždy so sebou a siahnuť po nich v prípade hladu. Banány si roztlačte pomocou vidličky a pridajte k nim ovsené či iné vločky. Množstvo prispôsobte tomu, koľko banánov máte. Do zmesi pridajte na drobno nasekané orechy, hrozienka, prípadne vaše obľúbené semienka a poriadne premiešajte. Na plech dajte papier na pečenie a ukladajte vedľa seba kôpky, ktoré trošku pritlačte, aby ste vytvarovali placku. Pečte pri teplote 180°C zhruba 15 – 20 minút, kým koláčiky nezačnú rozvoniavať. Do tohto receptu netreba pridať žiadne sladidlo. Ak však máte radi napríklad škoricu, tak ju pridajte do cesta.

image

Banánové cookies sú skvelé napríklad aj na cesty.

pexels

Jahodové gule

Ak chcete proteínovú bombu, tak si pripravte jahodové gule. Možno sa vďaka ním prenesiete v čase do vášho detstva, no tentokrát o poznanie múdrejšie a bez kopcovitých nánosov práškového cukru. Príprava je jednoduchá a do dvadsiatich minút ich budete mať aj zjedené. Dajte si do hrnca vodu a kým zovrie, pripravte si cesto, na ktoré budete potrebovať 250 gramov tvarohu, šálku špaldovej múky a lyžicu kokosového cukru. Všetko spolu poriadne zmiešajte. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Môžete ho vyvaľkať a vykrajovať pomocou pohára kolieska do ktorých budete vkladať menši kúsky jahôd. Tie môžu byť aj mrazené. Ak sa vám nechce vaľkať, môžete si odtrhnúť vždy rovnakú časť cesta a v rukách z neho urobiť priestor pre jahôdku, prípadne iné ovocie. Guličky vkladajte do horúcej vody. Hotové sú, keď vyplávajú na hladinu. Vtedy ich tam nechajte ešte zhruba pol minútky a sceďte. Na vrch môžete dať buď mak, alebo mleté oriešky, prípadne bobuľové ovocie, ktoré si zohrejete na panvičke s troškou medu. Mak a oriešky môžete preliať aj roztopeným ghee, alebo maslom.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 08:34