Čokoládový koláč poteší všetky mlsné jazýčky.pexels
StoryEditor

Týmito raw koláčmi určite zabodujete! Sú zdravé, bez cukru a neprilepia sa na vašu postavu

15.11.2022, 10:00
Recepty a tipy

Sladkosti, koláčiky, keksíky. Toto je večná téma všetkých žien. Aj napriek tomu, že sladkosti a sladké jedlá väčšina z vás miluje, vyhýbate sa im, pretože nie každá z vás má také šťastie, že sa tieto dobroty neodrazia na jej postave. Avšak sú tu koláče, ktoré vám pokojne nahradia niektoré jedlo dňa. Sú plné živín a môžete ich jesť bez obáv.

Samozrejme, aj tu platí, že všetko s mierou. Raw strava sa stále teší svojej obľube. Ak ste jej však vy stále neprišli na chuť, nevadí. Možno aspoň sladkosti v tejto fit verzii sa stanú súčasťou vášho jedálnička.

Kokosová exotika

Milovníčky kokosu zbystrite pozornosť. Tento koláč je plný kokosu a garantujeme vám, že jeho chuť oceníte nielen vy, ale aj vaši rodinní príslušníci. V prvom rade si pripravte pol šálky ďatli bez kôstky, ktoré 2 hodiny pred samotnou prípravou koláčika namočíte do vody. Po uplynutí tohto času ďatle sceďte a zmixujte s jednou šálkou rôznych orechov a s rovnakým množstvom strúhaného kokosu. Pridajte lyžicu medu a lyžicu kakaa. Z rozmixovanej zmesi si pripravte cesto, ktoré vtlačíte do formy na tart, alebo tortu o priemere cca 20 cm. Dajte do chladničky a medzitým si pripravte plnku. Do mixéra vysypte 3 šálky strúhaného kokosu a mixujte aspoň 5 minút, aby sa z neho uvoľnil tuk. Potom pridajte štvrť šálky tekutého kokosového oleja, a med, čakankový sirup, alebo agáve podľa chuti. Korpus bude dostatočne sladký, tak to nemusíte v plnke veľmi preháňať. Na stuhnutý korpus poukladajte kolieska banánov a vylejte pripravenú plnku. Koláč na záver polejte polevou, ktorú získate zmiešaním dvoch lyžíc kokosového oleja, dvoch lyžíc kvalitného kakaa a dvoch lyžíc medu. Koláč ľubovoľne ozdobte napríklad plátkami kokosu, a dajte zachladiť aspoň na dve hodinky. A potom si už len vychutnávajte dokonalú kokosovú exotiku.

image

Trošku exotiky v podobe kokosového koláčika.

pexels

Malinový sen

Tento ovocný koláč bude iste chutiť aj tým najmenším. O vás ani nehovoriac. Opäť začnite tým, že si namáčate šálku blanšírovaných, alebo nelúpaných mandlí, a pol šálky ďatli. Máčať môžete aj celú noc, no určite minimálne dve hodiny. Následne mandle aj s ďatľami a štipkou soli rozmixujte a vtlačte do menšej formy na tortu, ktorú si vopred vysteliete papierom na pečenie. Boky formy potrite kokosovým olejom a poďme na plnku. Tá sa skladá z dvoch častí a budete na ňu potrebovať: dve šálky kešu orieškov – tiež vopred namočených, jednu šálku malín, pol šálky kokosového oleja a rovnaké množstvo medu či agáve. Na dochutenie použite ešte šťavu z jedného citróna a vanilku z lusku. Všetko okrem malín spolu zmixujte na hladkú hmotu a následne plnku rozdeľte na dve časti. Jednu natrite na korpus a druhú časť ešte raz rozmixujte, no tentokrát aj s pripravenými malinami. Maliny si pokojne môžete zmixovať aj osobitne a následne pridať do plnky prepasírované, ak nemáte radi zrniečka, ktoré sa v nich nachádzajú. Plnku pridajte ako ďalšiu vrstvu, dozdobte čerstvými malinami a dajte na noc do chladničky. Tip pre vás: maliny môžete vymeniť napríklad aj za jahody či čučoriedky.

Čokoládové pokušenie

V tomto koláčiku síce nepoužijete raw plnku, ale o to intenzívnejšiu chuť dosiahnete. Na korpus budete potrebovať šálku ďatli, alebo sušených fíg. Necháme to na vašich preferenciách, prípadne na tom, čo máte práve doma. Pridáte dve tretiny šálky vlašských orechov a spolu zmixujete na kompaktnú, lepkavú hmotu. Tou vysteliete dno formy na tortu, na ktorú vopred dáte papier na pečenie. Cesto dajte aj po okrajoch formy. Na plnku budete potrebovať 250 ml šľahačkovej 33% smotany. Tú dajte zahriať do hrnca a priveďte po bod varu a v tomto momente odstavte a pridajte na malé kúsky nalámanú horkú čokoládu. Ideálne množstvo je 270 gramov a mala by byť minimálne 60 percentná. Čokoládu za občasného miešania nechajte v smotane rozpustiť, až kým vám nevnikne takzvaná ganache. Tú vylejte na korpus nechajte aspoň 2 – 3 hodinky stuhnúť v chladničke. V zdobení sa kreativite medze nekladú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:54