Pečené jablká sú skvelým jesenným receptom.pexels
StoryEditor

Dokonalý dezert po nedeľnom obede? Pečené jablká a hrušky na tieto spôsoby vás naozaj dostanú

05.08.2023, 16:00
Recepty a tipy

K dokonalej nedeľnej idylke určite patrí aj chutný obed a nejaká sladká bodka po ňom. Ešte stále môžete čerpať z čerstvých zásob sezónneho ovocia, akými sú aj jablká a hrušky. Receptov z týchto ingrediencií nájdete mnoho, no tieto vás očaria nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou.

Ovocné dezerty sú nielen chutné, ale aj zdravé, preto si ich môžete dopriať často a bez výčitiek.

Pečené jablká

Jablká umyte a vyberte z nich opatrne jadierka tak, aby jablko zostalo vcelku a to aj v spodnej časti. Následne opatrne vydlabte aj dužinu, aby vám vznikla z jablka „miska“. Vydlabané jabĺčko nakrájajte na malé kocky a zmiešajte v miske s lyžicou tuhého masla a rôznymi druhmi nasekaných orechov, semiačok, prípadne sušených hrozienok. Túto zmes následne vráťte do jabĺk a pečte zhruba 20 minút pri teplote 200ºC. Po dvadsiatich minútach zalejte smotanou a ak vám zostali oriešky, pridajte to k nej. Pečte pri rovnakej teplote ďalších 10-15 minút. Jabĺčka servírujte ešte teplé. V kombinácii s kopčekom vanilkovej zmrzliny získate exkluzívny dezert, ideálny na jesenné, nedeľné popoludnie.

Hruškový pohár

Hrušky zbavte šupky, jadierok a nakrájajte ich na menšie kocky. Vložte do hrnca a zalejte troškou portského vína a lyžicou medu. Duste, kým nebudú hrušky mäkké. V prípade potreby podlejte vodou, ale opatrne, aby sa stihla voda úplne vypariť. Medzitým si vyšľahajte šľahačku s mascarpone a medom. Krém bude vynikajúco chutiť aj s mletým makom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Hrušky nechajte vychladnúť a následne vrstvite do širších pohárov na striedačku s mascarpone krémom. Pohár na záver ozdobte lístočkom mäty a tenkým plátkom hrušky. Ak by ste chceli zdravšiu alternatívu, namiesto smotany a mascarpone použite grécky jogurt, alebo ricottu.

image

Dusené hrušky s mascarpone budú dokonalou bodkou za nedeľným obedom.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:07