Pripravte si zdravšie koláče a vychutnajte si ich bez výčitiek.pexels
StoryEditor

Koláče nemusia byť vždy postrach pre štíhlu líniu. Z týchto určite nepriberiete!

16.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Sladkosti, koláčiky, zmrzlina a štíhla postava nejdú dokopy. Ale je naozaj nutné, aby ste sa vzdali všetkého, čo máte radi? Ani náhodou. Takmer všetko sa dá pripraviť aj v zdravšej, fit verzii. Samozrejme, že aj množstvo je dôležité. Kúsok koláčika vám ani postave neublíži, ale ani ten najviac low carb a less calories koláč na svete nie je zdravý, ak ho zjete celý plech.

Aj pri bežných koláčoch začnite tým, že z pôvodných receptov budete uberať množstvo cukru. Keď ho dáte o pár gramov menej, chuť zostane stále skvelá, no dezert bude mať odrazu oveľa menej kalórii.

Proroteínová bomba

Dokonalý cheescake? Jeden z najobľúbenejších koláčov vôbec. S karamelom, čokoládou, ovocím. Ktorý je váš obľúbený? Tento cheescake si môžete dopriať úplne bez výčitiek aj každý deň. Nepriberiete, dodáte telu potrebné množstvo bielkovín a navyše ho máte hotový za pár minút. Na prípravu potrebujete 500 gramov tvarohu, pre lepšiu chuť a konzistenciu dajte polovicu jemného a druhú časť hrudkovitého. Tvaroh vymiešajte so štyrmi lyžicami bieleho gréckeho jogurtu a jedným vanilkovým pudingom v prášku. Výborný je vanilkový s pravou bourbonskou vanilkou. Do zmesi za stáleho miešania pridajte postupne tri vajíčka a brezový cukor, alebo takzvané flavdrops či iné, nízko kalorické sladidlo, no ani medom nič nepokazíte. Pre väčší efekt môžete cesto rozdeliť na dve časti a do jednej z nej na zafarbenie pridať kvalitné kakao. Formu na tortu vysteľte papierom na pečenie a striedavo lejte svetlú a kakaovú časť, vznikne vám pekný, mramorový efekt. Pečte 20 minút pri teplote 175°C, následne znížte teplotu na 150°C a pečte ďalších 30 minút. Ozdobte ovocím a vychutnajte si svoju dávku proteínov.

Kokosové guľky

Raw dezerty sa tešia čoraz väčšej obľube. Ich výhodou je rýchla príprava, ľahká stráviteľnosť a tiež to, že sú doslova nabité zdravými surovinami. Ich energetická hodnota je síce vyššia, ale vďaka použitým ingredienciám zostanete dlhšie sýte a uspokoja aj tie najmlsnejšie chuťové poháriky. Pripravte si dve väčšie, nastrúhané mrkvy, 200 gramov fíg alebo ďatlí, ktoré vopred namočíte do horúcej vody, kokosový olej a hrnček ľubovoľných orechov alebo semiačok. Ďatle zlejte z vody a rozmixujte spolu s orieškami a podľa potreby pridajte kokosový olej a pridajte k mrkve. Všetko spolu zmiešajte a tvarujte malé guľky, ktoré môžete obaľovať v strúhanom kokose, drvených pistáciách, alebo v podrvenom lyofilizovanom ovocí. Môžete si urobiť aj farebný mix, ktorým očaríte nejednu návštevu.

Bezlepkový koláč

Hrnčekový koláč asi pozná každá z vás. Tiež sa zvykol volať „Koláč lenivej gazdinej“, pretože pri jeho príprave nepotrebujete žiadnu váhu a jedinou odmerkou je šálka. Tentokrát si ho však upečiete s menšími, zdravšími obmenami. Do misky postupne pridajte šálku mandľovej múky a pol šálky pohánkovej alebo inej bezlepkovej múky. Pokračujete hrnčekom rastlinného mlieka a po pol šálke z nasledujúcich surovín – kokos, mak, kokosový olej, kokosový cukor alebo iné nízkokalorické sladidlo. Do zmesi tiež pridajte 3 vajíčka a jeden prášok do pečiva. Za pomoci mixéru premiešajte a vylejte na plech vystlaný papierom, alebo vymastený maslom a vysypaný bezlepkovou múkou. Navrch poukladajte obľúbené ovocie. Skvelé sú napríklad čerešne, jahody, ale aj černice a čučoriedky. Ovocím nešetrite! Pečte na 180°C zhruba 30 minút. Touto skvelou pochúťkou potešíte aj tých, ktorí majú rôzne potravinové intolerancie.

Nebojte sa v kuchyni experimentovať. Pri pečení síce platia isté pravidlá, ale menej cukru, či výmena klasickej múky za tú špaldovú, alebo bezlepkovú vám žiadny koláčik neohrozí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:09