Polievka z cvikly sa iste stane vašim favoritom.pexels
StoryEditor

Tieto jesenné polievky vás zahrejú aj zasýtia a vašej postave rozhodne neuškodia!

11.09.2023, 18:00
Recepty a tipy

Najmä počas sychravých dní, ktoré nás nepochybne čakajú, kedy naozaj nemáte energiu nazvyš, by ste mali oveľa viac pozornosti venovať tomu, čo konzumujete. Jeseň je ako stvorená na prípravu teplých, zeleninových polievok, ktoré vás zasýtia a organizmus takmer vôbec nezaťažia. Navyše sú povoleným dopingom, vďaka ktorému si doplníte potrebné vitamíny. Tých budete v najbližšom období potrebovať viac, než dosť.

Ak nechcete tráviť hodiny pri sporáku, polievky sú skutočne ideálnym jedlom. Ich príprava je rýchla, môžete si ich navariť aj na niekoľko dní vopred a zahrejú nielen vaše telo, ale aj vedomie, že ste mu dopriali to, čo potrebuje.

Batátová polievka

O tom, koľko vitamínov aj minerálov obsahujú batáty dobre viete. Práve preto by ste ich do svojho jedálnička mali zaradiť pokiaľ možno, čo najčastejšie. Na prípravu polievky budete potrebovať 4 – 5 väčších batátov. Tie očistite, nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým olejom a dajte upiecť do trúby. Medzi tým si nakrájajte šalotku a opečte ju do zlatista na troške masla a olivového oleja. Upečené batáty pridajte k cibuľke a zalejte konzervou lúpaných, krájaných paradajok. Ochuťte soľou, korením, mletou rascou a pridajte niekoľko listov čerstvej bazalky. Chvíľu varte a po 10 – 15 minútach rozmixujte. Polievka skvele chutí so strúhaným balkánskym syrom.

image

Batáty sú skvelé nielen ako príloha.

pexels

Tekvicová

Tekvicová sezóna je stále v plnom prúde. Využite to, že na pultoch predajní nájdete množstvo odrôd tejto zeleniny. Túto polievku si pripravíte z hokaido tekvice, ktorá patrí k jedným z najobľúbenejších. Ak si ju kúpite v bio kvalite, alebo budete mať tekvicu priamo zo záhradky, nie je nutné ju šúpať. Poriadne tekvicu umyte, vyberte jadierka, nakrájajte na kocky a pridajte k červenej cibuľke, ktorú opražíte na olivovom oleji spolu s troma strúčikmi pretlačeného cesnaku. Tekvicu chvíľu restujte a zalejte vodou. Keď je tekvica mäkká, rozmixujte ju, dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Pri servírovaní nezabudnite do polievky pridať pár kvapiek tekvicového oleja a tekvicové semiačka, ktoré si popražíte na sucho.

image

Využite tekvicovú sezónu naplno.

pexels

Vitamínová bomba

Túto polievku si rozhodne zamilujete. Na prípravu síce budete potrebovať viac surovín, ale stojí to za to, verte nám. Aj v tomto prípade si urobte cibuľový základ. Pridajte dva strúčiky cesnaku, dve nastrúhané mrkvy a jednu veľkú, alebo dve menšie cvikly. Do polievky pridajte tiež tri lyžice červenej šošovice a konzervu lúpaných, krájaných rajčín. Všetko spolu varte, kým zelenina nebude mäkká. Rozmixujte do hladka, pokojne aj prepasírujte a na záver pridajte soľ, mleté čierne korenie a ak by sa vám polievka zdala príliš kyslá, pokojne jej doprajte trošku medu. Najskôr ju však ochutnajte, pretože sladkosť, respektíve vyváženú chuť by ste mali dosiahnuť práve vďaka kombinácii cvikly a paradajok. Ak máte po ruke kyslú smotanu, pridajte si kopček do polievky. A už si len vychutnávajte túto vitamínovú bombu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:32