Pripravte si kačicu na rôzne spôsoby.Dreamstime
StoryEditor

Kačacie hody nekončia! Pripravte si chutné mäso s rôznymi prílohami

23.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Kačica na rôzne spôsoby, k tomu knedľa, kapusta či poctivá lokša. Aj vám sa už zbiehajú slinky? Niet divu! Veď toto ročné obdobie, typické pre takéto hodovanie, milujeme asi všetci.

Kačacie stehno s kapustou a jablkami

Suroviny na 4 porcie:

Na plnku:

  • 50 ml olivového oleja
  • 6 šalotiek
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekaný
  • 30 ml pálenky calvados
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžice hladkolistej petržlenovej vňate, nasekanej
  • 60 g žemle, nahrubo rozmixované
  • mleté ​​čierne korenie

Na prípravu mäsa:

  • 4 kačacie stehná
  • soľ
  • 50 ml olivového oleja
  • 2 jablká s červenou šupkou, zbavené jadier, nakrájané na mesiačiky
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 800 g červenej kapusty, nastrúhanej najemno
  • 100 ml pálenky calvados
  • krupicový cukor na dochutenie
  • červený vínny ocot na dochutenie

1. Na miernom ohni na nahriatom oleji opečieme najemno nakrájanú, ľahko osolenú šalotku, opekáme asi 10 minút. Pridáme cesnak, miešame asi 1 minútu, prilejeme calvados, zvýšime teplotu a varíme 1–2 minúty. Zložíme z ohňa, vmiešame horčicu, petržlenovú vňať a rozmixované pečivo. Osolíme, okoreníme, premiešame a necháme vychladnúť.

2. Stehná položíme na pracovnú plochu mäsitou časťou dole, ostrým nožom opatrne vytvoríme vrecko, ktoré naplníme pripravenou plnkou, zaistíme špáradlá a stehná zo všetkých strán osolíme.

3. V hlbokej panvici na oleji alebo masti na strednom ohni opečieme stehná zo všetkých strán dozlatista. Preložíme ich do pekáča, podlejeme vodou, priklopíme a pečieme pri 180 ° C asi 1 hodinu domäkka. Potom ich odklopíme a pečieme pri 220 ° C asi 15 minút dozlatista.

4. Medzitým na uvoľnenej panvici opečieme jablká. Preložíme ich na tanier a v panvici opečieme cibuľu. Opekáme 2 minúty, pridáme kapustu a dusíme 5 minút, podlejeme vodou, osolíme a ďalej dusíme 10 minút. Do zmesi vrátime jablká, prilejeme calvados a dochutíme cukrom s octom. Upečené stehná podávame spolu s pripravenou kapustou.

Vyprážané kačacie prsia s ružičkovým kelom

Suroviny na 4 porcie:

  • 2 kačacie prsia (asi 600 g)
  • 20 g olúpaného zázvoru
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1 bio pomaranč
  • 1 chilli paprička
  • 500 g ružičkového kelu
  • soľ
  • olej
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • 100 g mrazených alebo sterilizovaných brusníc

Cestíčko:

  • 300 ml ľadovej vody
  • 80 g solamylu
  • 60 g hladkej múky
  • 1 bielok

1. Kačacie prsia očistíme, odrežeme kožu a nakrájame ich na 1 cm hrubé prúžky. Olúpaný zázvor nastrúhame najemno a pridáme k mäsu spoločne s lyžicou sójovej omáčky, dvoma lyžicami pomarančovej šťavy, lyžičkou najemno nastrúhanej pomarančovej kôry a nadrobno nasekanou chilli papričkou. Premiešame, zakryjeme fóliou a necháme asi 20 minút v chlade marinovať.

2. Kelíky očistíme a prekrojíme na polovicu. Nasypeme ich do vriacej osolenej vody a krátko povaríme. Potom ich scedíme, rýchlo ochladíme v ľadovej vode a necháme odkvapkať.

3. V hlbokej panvici rozohrejeme dve lyžice oleja a opražíme na ňom na rezančeky nakrájanú slaninu. Pridáme kelíky, pomarančovú šťavu zo zvyšku pomaranča, sójovú omáčku, zvyšnú marinádu a brusnice. Podľa potreby prilejeme asi 50 ml vody, osolíme a krátko prevaríme.

4. V miske zmiešame vodu so solamylom, múkou, bielkom a soľou na hladké cestíčko. Mäso vyberieme z marinády a zľahka ho osušíme papierovou utierkou. Každý kúsok mäsa napichneme na drevený špíz, ponoríme do cestíčka a potom rýchlo do rozpáleného oleja. Vyprážame asi 2 minúty, vyberieme na papierovú utierku a necháme na teplom mieste asi 5 minút dôjsť. Kelíky rozdelíme na taniere a pridáme mäsovú zmes. Podávame s ryžou.

Pečená kačica s cviklovou kapustou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kačica (asi 2200 g)
  • soľ
  • celá rasca

Cviklová kapusta:

  • 800 g červenej repy
  • 1 malá cibuľa
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  • štipka rasce
  • krupicový cukor podľa chuti
  • 3 lyžice hrubej múky
  • ocot na dochutenie

1. Kačicu očistíme, osolíme vo vnútri aj na povrchu, posypeme rascou a dáme do pekáča. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C asi 90 minút domäkka a dozlatista, pričom ju po 10 minútach pečenia podlejeme vodou. Počas pečenia ju potom podľa potreby podlievame vodou a prelievame vypečenou šťavou.

2. Cviklová kapusta: Červenú repu a cibuľu ošúpeme. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a repu postrúhame nahrubo. V kastróle zohrejeme olej, prisypeme cibuľu a restujeme asi 5 minút. Potom pridáme repu, podlejeme 100 ml vody, ochutíme soľou, korením, rascou a cukrom. Všetko dusíme pri miernej teplote asi 40 minút.

3. Keď je repa mäkká, zahustíme ju múkou, premiešame a krátko povaríme. Stiahneme z platničky a cviklovú kapustu podľa chuti prisladíme a okyslíme octom.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 23:44