Polievky z tekvice si môžete pripraviť na mnoho spôsobov.Dreamstime
StoryEditor

Polievky z tekvice na mnoho spôsobov: Uvarte si ju s pečenú či na spôsob gulášu

25.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Po ukončení cuketovej sezóny je jednoznačne čas užiť si tú tekvicovú. Hocijaký druh sa hodí do sýtej a hrejivej polievky.

Gulášová

Suroviny na 4 porcie:

· 500 g hovädzieho pleca

· 400 g tekvice

· 1 veľká cibuľa

· 1 jarná cibuľka

· 1 lyžica paradajkového pretlaku

· 850 g lúpaných paradajok

· 4 lyžice oleja

· 4 lyžice hladkej múky

· kajenské korenie

· soľ

· tymian

1 Mäso nakrájame na drobné kocky. V hrnci rozpálime olej a mäso na ňom sprudka opečieme. Pridáme paradajkový pretlak, okoreníme kajenským korením, tymianom, osolíme, krátko opečieme, zalejeme šťavou z lúpaných paradajok a pridáme nahrubo nakrájané lúpané paradajky. Prilejeme vodu a pozvoľna varíme.

2 Olúpanú tekvicu zbavenú semienok nakrájame na kocky asi 1x1 cm a dáme ju variť do polievky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky, jarnú cibuľku pokrájame na kolieska a tiež pridáme variť.

3 Z múky a oleja pripravíme zápražku a necháme ju vychladnúť. Keď sú mäso a tekvica mäkké, zahustíme polievku zápražkou, krátko povaríme a podľa potreby dochutíme korením. Polievku môžeme podávať s bagetou ako hlavný chod.

 

S cestovinami

Suroviny na 4 porcie:

· 500 g očistenej tekvice

· soľ

· 1 pór

· 2 stonky stonkového zeleru

· 50 g masla

· 30 g hladkej múky

· 1 liter mlieka

· 2 klinčeky

· 200 g krátkych cestovín

· drvené farebné korenie

· 50 g strúhaného syra parmezán

1 Dužinu tekvice nakrájame na kocky a vhodíme ju do osolenej vriacej vody. Zvoľna ju varíme, kým nie je mäkká. Potom ju scedíme. Vývar si ponecháme.

2 Pór so zelerom očistíme, pokrájame nadrobno a orestujeme na masle v hrnci. Zeleninu zaprášime múkou, premiešame a zalejeme asi 250 ml vychladnutého vývaru. Zmes dobre rozmiešame.

3 Do základu v hrnci prilejeme mlieko a pridáme klinčeky. Polievku osolíme a pomaly necháme variť asi 15 minút.

4 Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Scedíme ich a spoločne s tekvicou pridáme do polievky. Polievku dochutíme a odstavíme. Na tanieri ju môžeme doplniť strúhaným parmezánom.

 

Polievka z pečenej mrkvy a tekvice

Suroviny na 4 porcie:

· 600 g tekvice

· 400 g mrkvy

· 4 lyžice olivového oleja

· 2 cibule

· 50 g čerstvého zázvoru

· 2 papričky čili

· 800 ml zeleninového vývaru

· 400 ml kokosového krému

· soľ

· mleté červené korenie

· 4 stonky čerstvého koriandra

1 Tekvicu zbavíme semienok, s mrkvou olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre na 180 °C asi 30 minút.

2 Olúpanú cibuľu a zázvor nasekáme nadrobno, v hrnci na troch lyžiciach olivového oleja opečieme do sklovita, pridáme opečenú zeleninu a papričky čili. Zalejeme vývarom a rozmixujeme.

3 Privedieme do varu a na miernom plameni varíme 10 minút, potom pridáme kokosový krém. Ochutíme soľou, korením a krátko prevaríme. Podávame s čerstvým koriandrom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:07