Gulášová
Suroviny na 4 porcie:
· 500 g hovädzieho pleca
· 400 g tekvice
· 1 veľká cibuľa
· 1 jarná cibuľka
· 1 lyžica paradajkového pretlaku
· 850 g lúpaných paradajok
· 4 lyžice oleja
· 4 lyžice hladkej múky
· kajenské korenie
· soľ
· tymian
1 Mäso nakrájame na drobné kocky. V hrnci rozpálime olej a mäso na ňom sprudka opečieme. Pridáme paradajkový pretlak, okoreníme kajenským korením, tymianom, osolíme, krátko opečieme, zalejeme šťavou z lúpaných paradajok a pridáme nahrubo nakrájané lúpané paradajky. Prilejeme vodu a pozvoľna varíme.
2 Olúpanú tekvicu zbavenú semienok nakrájame na kocky asi 1x1 cm a dáme ju variť do polievky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky, jarnú cibuľku pokrájame na kolieska a tiež pridáme variť.
3 Z múky a oleja pripravíme zápražku a necháme ju vychladnúť. Keď sú mäso a tekvica mäkké, zahustíme polievku zápražkou, krátko povaríme a podľa potreby dochutíme korením. Polievku môžeme podávať s bagetou ako hlavný chod.
S cestovinami
Suroviny na 4 porcie:
· 500 g očistenej tekvice
· soľ
· 1 pór
· 2 stonky stonkového zeleru
· 50 g masla
· 30 g hladkej múky
· 1 liter mlieka
· 2 klinčeky
· 200 g krátkych cestovín
· drvené farebné korenie
· 50 g strúhaného syra parmezán
1 Dužinu tekvice nakrájame na kocky a vhodíme ju do osolenej vriacej vody. Zvoľna ju varíme, kým nie je mäkká. Potom ju scedíme. Vývar si ponecháme.
2 Pór so zelerom očistíme, pokrájame nadrobno a orestujeme na masle v hrnci. Zeleninu zaprášime múkou, premiešame a zalejeme asi 250 ml vychladnutého vývaru. Zmes dobre rozmiešame.
3 Do základu v hrnci prilejeme mlieko a pridáme klinčeky. Polievku osolíme a pomaly necháme variť asi 15 minút.
4 Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Scedíme ich a spoločne s tekvicou pridáme do polievky. Polievku dochutíme a odstavíme. Na tanieri ju môžeme doplniť strúhaným parmezánom.
Polievka z pečenej mrkvy a tekvice
Suroviny na 4 porcie:
· 600 g tekvice
· 400 g mrkvy
· 4 lyžice olivového oleja
· 2 cibule
· 50 g čerstvého zázvoru
· 2 papričky čili
· 800 ml zeleninového vývaru
· 400 ml kokosového krému
· soľ
· mleté červené korenie
· 4 stonky čerstvého koriandra
1 Tekvicu zbavíme semienok, s mrkvou olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre na 180 °C asi 30 minút.
2 Olúpanú cibuľu a zázvor nasekáme nadrobno, v hrnci na troch lyžiciach olivového oleja opečieme do sklovita, pridáme opečenú zeleninu a papričky čili. Zalejeme vývarom a rozmixujeme.
3 Privedieme do varu a na miernom plameni varíme 10 minút, potom pridáme kokosový krém. Ochutíme soľou, korením a krátko prevaríme. Podávame s čerstvým koriandrom.