Z cvikly si môžete pripraviť mnoho chutných jedál.dreamstime
StoryEditor

Polievka, šalát či koláč. Sezóna cvikly začína, omladnite vďaka nej a týmto receptom

04.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Začína sezóna cvikly a vy by ste po nej mali siahnuť tak často, ako to len pôjde. Je skvelá ako hlavný chod, no rovnako si na nej pochutnáte v koláči s čokoládou. Z cvikly si totiž viete pripraviť oveľa viac ako len zaváraninu, hoci aj tá je vynikajúcou pochúťkou. Navyše vášmu telu vďaka červenej repe doprajete poriadnu dávku vitamínov, a čo ocenia všetky dámy, omladnete!

Otvárajte teda zápisníky a tieto recepty si zapíšte veľkými písmenami. Budú vás totiž sprevádzať celé leto. A možno aj jeseň.

Cviklový šalát s orechami

Úžasný letný šalát, ktorý sa hodí ku grilovaným špecialitám, ale aj ako hlavný chod, ktorý navyše neohrozí vašu štíhlu líniu. Štyri stredne veľké cvikly si poriadne umyte a uvarte ich v šupke. Môžete si ich pripraviť aj deň vopred, aby ste nestrácali čas. Keď je cvikla mäkká, ošupte ju a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Medzitým si nasekajte veľkú hrsť vlašských orechov a na sucho ich opražte na panvici, kým nebudú rozvoniavať. Pridajte ich k nastrúhanej cvikle spolu s hrsťou na štvrťky nakrájaných sušených sliviek. Do šalátu pridajte kyslú smotanu alebo kvalitný biely jogurt, dva strúčiky pretlačeného cesnaku a podľa chuti osoľte a okoreňte. Všetko spolu premiešajte a dajte do chladničky. Šalát je totiž najlepší poriadne vychladený.

Pečená cvikla s bylinkami

Tento recept si zamilujete. K pečenému alebo grilovanému mäsu vám pokojne nahradí aj zemiaky či inú prílohu. Navyše je oveľa viac fit. Očistenú cviklu nakrájajte na štvrťky. Poukladajte na alobal a posypte hrubozrnnou soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Poriadne pokvapkajte olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy a pridajte všetky čerstvé bylinky, ktoré vám prídu pod ruku. Ideálna je bazalka, oregano, tymián, ligurček. Všetko spolu poriadne premiešajte a z alobalu urobte balíček. Aby ste zabránili roztrhnutiu, môžete použiť dve vrstvy. Pečte zhruba 60 minút na najvyššej teplote. Po upečení môžete hneď podávať a vychutnať si znamenitú chuť.

Cviklová pomazánka

Uvarenú cviklu si nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte na drobno nakrájanú jarnú cibuľku a neochutené nátierkové maslo alebo syrovú nátierku. Soľ, korenie a troška citrónovej šťavy budú stačiť na to, aby bola chuť pomazánky vyvážená a lahodná. S čerstvým chlebíkom si ju budete vychutnávať celé leto, verte nám.

Cviklový koláč

Koláč si pripravte v tortovej forme, ktorú si vymastite a vysypte múkou alebo strúhaným kokosom. To, že hlavnú úlohu v tomto dezerte bude hrať cvikla nikto nespozná a vy prepašujete najmä do detských jedálničkov niečo, čo by za iných okolností skonzumovali len veľmi ťažko. Poďme teda na to. V hrnčeku nad parou spolu rozpustíte 110 gramov masla a kvalitnej horkej čokolády. Čím viac percentná bude, tým lepšie. Zatiaľ si do penista vyšľahajte štyri vajíčka a 140 gramov trstinového alebo kokosového cukru. 200 gramov uvarenej a očistenej cvikly rozmixujte spolu s jedným jablkom alebo hruškou. A pridajte k nim čokoládovú zmes. Poriadne premiešajte a túto zmes pomaly primiešavajte k vajíčkovej zmesi. Keď bude všetko spolu spojené, pridajte 1 lyžicu kakaa, ½ balíčka kypriaceho prášku, štipku soli a 130 gramov hladkej múky. Takto pripravené cesto vylejte do formy a pečte v rozohriatej rúre na 170 °C zhruba 35-40 minút. Pomocou špajdle zistíte, či je už cesto upečené. Medzičasom si dajte zahriať 50 ml smotany. Priveďte ju k varu, ale hneď odstavte a pridajte rovnaké množstvo nasekanej, vysokopercentnej čokolády a za občasného miešania nechajte roztopiť. Ganachou potrite vychladnutý koláč, no ešte predtým nevynechajte váš obľúbený, ideálne kyslý džem.

Cviklová polievka

Vitamínová bomba, ktorú si budete pripravovať aj počas jesenných a zimných dní. Cviklu si upečte do mäkka na papieri na pečenie spolu s jedným batátom. Zatiaľ si opečte na masle jednu šalotku a 3 strúčiky cesnaku. Cviklu s batátom dajte do hrnca, zalejte vodou, alebo vývarom, pridajte konzervu lúpaných paradajok a ešte krátko prevarte. Pred mixovaním pridajte soľ, mletú rascu a korenie. Pred podávaním ozdobte troškou kyslej smotany, alebo šľahačky a petržlenovou vňaťou. Výborne sa hodia aj opečené krutóny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:12