Ak nechcete tráviť hodiny pri sporáku, polievky sú skutočne ideálnym jedlom. Ich príprava je rýchla, môžete si ich navariť aj na niekoľko dní vopred a zahrejú nielen vaše telo, ale aj vedomie, že ste mu dopriali to, čo potrebuje.
Batátová polievka
O tom, koľko vitamínov aj minerálov obsahujú batáty dobre viete. Práve preto by ste ich do svojho jedálnička mali zaradiť pokiaľ možno, čo najčastejšie. Na prípravu polievky budete potrebovať 4 – 5 väčších batátov. Tie očistite, nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým olejom a dajte upiecť do trúby. Medzi tým si nakrájajte šalotku a opečte ju do zlatista na troške masla a olivového oleja. Upečené batáty pridajte k cibuľke a zalejte konzervou lúpaných, krájaných paradajok. Ochuťte soľou, korením, mletou rascou a pridajte niekoľko listov čerstvej bazalky. Chvíľu varte a po 10 – 15 minútach rozmixujte. Polievka skvele chutí so strúhaným balkánskym syrom.
Tekvicová
Tekvicová sezóna je stále v plnom prúde. Využite to, že na pultoch predajní nájdete množstvo odrôd tejto zeleniny. Túto polievku si pripravíte z hokaido tekvice, ktorá patrí k jedným z najobľúbenejších. Ak si ju kúpite v bio kvalite, alebo budete mať tekvicu priamo zo záhradky, nie je nutné ju šúpať. Poriadne tekvicu umyte, vyberte jadierka, nakrájajte na kocky a pridajte k červenej cibuľke, ktorú opražíte na olivovom oleji spolu s troma strúčikmi pretlačeného cesnaku. Tekvicu chvíľu restujte a zalejte vodou. Keď je tekvica mäkká, rozmixujte ju, dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Pri servírovaní nezabudnite do polievky pridať pár kvapiek tekvicového oleja a tekvicové semiačka, ktoré si popražíte na sucho.
Vitamínová bomba
Túto polievku si rozhodne zamilujete. Na prípravu síce budete potrebovať viac surovín, ale stojí to za to, verte nám. Aj v tomto prípade si urobte cibuľový základ. Pridajte dva strúčiky cesnaku, dve nastrúhané mrkvy a jednu veľkú, alebo dve menšie cvikly. Do polievky pridajte tiež tri lyžice červenej šošovice a konzervu lúpaných, krájaných rajčín. Všetko spolu varte, kým zelenina nebude mäkká. Rozmixujte do hladka, pokojne aj prepasírujte a na záver pridajte soľ, mleté čierne korenie a ak by sa vám polievka zdala príliš kyslá, pokojne jej doprajte trošku medu. Najskôr ju však ochutnajte, pretože sladkosť, respektíve vyváženú chuť by ste mali dosiahnuť práve vďaka kombinácii cvikly a paradajok. Ak máte po ruke kyslú smotanu, pridajte si kopček do polievky. A už si len vychutnávajte túto vitamínovú bombu.