Ovocná koža je skvelou maškrtou aj pre najmenších.dreamstime
StoryEditor

Zdravá maškrta pripravená za pár minút: Výroba ovocnej kože nie je žiadna veda

26.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Motivácií na to, aby ste sa pustili do výroby ovocnej kože, môže byť hneď niekoľko. Prvou je, že spotrebujete prebytočné ovocie. Aktuálne sa zbierajú jablká, hrušky či slivky, z ktorých koža chutí fantasticky. Druhou motiváciou môže byť eliminovanie kupovaných sladkostí a príprava domácej maškrty, ktorá stojí za to a poteší aj tých najmenších.

Ak ste si doteraz mysleli, že na prípravu ovocnej kože nemáte čas, tak vás môžeme ubezpečiť, že je rýchla a sušeniu už nemusíte venovať žiadnu pozornosť. Kožu pokojne sušte v noci, keď budete spať.

Aké ovocie je vhodné?

Na prípravu ovocnej kože sa hodia takmer všetky druhy ovocia a dokonca aj niektoré druhy zeleniny, ako napríklad mrkva. Tú je však potrebné skombinovať práve s ovocím, aby koža nechutila fádne. Ideálne je, aby ste do ovocia nepridávali žiadny cukor. V prípade, že máte kyslejšie druhy ovocia, doplňte ich napríklad o zrelý banán, ktorý kožu osladí a vy sa môžete tešiť z čistého produktu, bez pridania sladidiel. Fantázii sa medze nekladú a môžete si pripraviť kože z jedného druhu ovocia alebo si jednoducho urobte ovocný mix. V tomto prípade nie je čo pokaziť.

Príprava

Mäkšie druhy ovocia ako maliny, čučoriedky, banán či mango stačí rozmixovať najemno, aby vám z ovocia vzniklo pyré. Čo sa napríklad jabĺk týka, tiež ich môžete rozmixovať, bude to však chcieť výkonnejší mixér alebo ich môžete pomlieť tak, aby tiež vznikla kašovitá konzistencia. Jabĺčka môžete, ale nemusíte zbaviť šupky. To isté platí napríklad aj pre jadierka z malín. Ak chcete čistú kožu a jadierka vám prekážajú, pyré si prepasírujte. Koža by v sebe mala uchovať čo najviac vitamínov, preto je ideálne pracovať s čerstvým ovocím, no vďaka tomu, že ovocie krátko povaríte, sa vám s ním môže oveľa jednoduchšie pracovať.

Postup

Pyré z ľubovoľného ovocia máte pripravené. Pokiaľ chcete zvýrazniť chuť, môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo mletú škoricu, prípadne pár kvapiek stévie či medu na osladenie. Hotové pyré natrite v tenučkej vrstve na plech, ktorý ste si vystlali papierom na pečenie, a sušte. Aj v prípade sušenia máte hneď niekoľko možností. Perfektné je, ak máte tú možnosť, sušiť kožu v prievane na teplom mieste alebo vonku na site na slnku. Pozor však na to, aby slnko nepražilo rovno na kožu. Ak však bývate v byte a nechcete 3 dni obchádzať rozložené plechy pod parapetom, šupnite ich s kožou do trúby. Kožu sušte pri teplote 40 – 45°C, pri pootvorených dvierkach, aby v nej stále koloval vzduch. Vložte do nich napríklad drevenú varešku a sušte cca 8 – 10 hodín, kým koža nebude zvrchu lesklá a suchá. Nezabudnite, že čím tenšia vrstva bude, tým rýchlejšie sa usuší. V rúre môžete pokojne sušiť kožu aj na viacerých plechoch súčasne. Následne kožu vyberte, nechajte vychladnúť a pomocou nožníc alebo nožíka na pizzu ju narežte na požadované veľkosti a tvary. Uskladnite v zatvorených nádobách. A nezabudnite si ich pár dať aj do igelitového vrecúška do kabelky, nech ju máte po ruke vždy, keď vás prepadne hlad či chuť na sladké. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:17