S jablkami a brusnicami
Suroviny na 16 porcií:
Cesto:
·250 g hladkej múky + múka na posypanie dosky
·štipka soli
·2 žĺtky
·1 lyžica jablčného octu
Náplň:
·800 g kyslejších jabĺk
·½ citróna
·50 g masla na potretie
·60 g strúhanky
·50 g krupicového cukru
·1 balíček vanilkového cukru
·2 lyžičky mletej škorice
·60 g brusníc
Na dokončenie:
·práškový cukor na posypanie
·200 ml 33 % smotany na šľahanie
·lístky mäty alebo medovky
1 Múku so soľou preosejeme do misy, pridáme žĺtky, 120 ml vlažnej vody s octom a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme pri izbovej teplote 30 minút odležať.
2 Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na tenký plát, zakryjeme ho zahriatou utierkou a necháme 15 minút odležať. Potom ho preložíme na pomúčenú utierku a vytiahneme chrbtom ruky na tenký plát s veľkosťou asi 60 x 50 cm.
3 Olúpané jablká nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Plát cesta potrieme časťou rozpusteného masla, posypeme strúhankou a rozložíme jablká. Posypeme ich krupicovým a vanilkovým cukrom, škoricou, brusnicami a pomocou utierky stočíme do závinu.
4 Závin dáme na plech, potrieme ho rozpusteným maslom a pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Behom pečenia závin ešte dvakrát potrieme maslom. Teplý závin posypeme práškovým cukrom, pred podávaním každý kúsok ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a bylinkou.
S orechmi a so slivkami
Suroviny na 16 porcií:
·280 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
·štipka soli
·100 ml teplej vody
·1 vajce
·100 g masla na potretie
·1 lyžica jablčného octu
·2 lyžice oleja
Náplň:
·200 ml mlieka
·100 g krupicového cukru
·1 lyžička škorice
·200 g vlašských orechov
·50 g piškót
·200 g sliviek
·plátky mandlí na posypanie
1 Múku preosejeme so štipkou soli, pridáme vodu, vajce, maslo, ocot, olej a vypracujeme pružné nelepivé cesto, ktoré necháme pod zahriatou miskou asi 30 minút odpočinúť.
2 Mlieko zvaríme s cukrom, so škoricou a najemno mletými orechmi. Necháme vychladnúť a zahustíme podrvenými piškótami. Cesto rozvaľkáme na plát a preložíme na pomúčenú utierku.
3 Chrbtami rúk vytiahneme na tenký plát veľký cca 40 x 50 cm. Povrch potrieme rozpusteným maslom a orechovou plnkou. Navrch rozložíme nakrájané slivky a pomocou utierky zavinieme.
4 Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a závin potrieme maslom. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Behom pečenia závin 2x potrieme maslom. Po upečení opäť potrieme maslom a posypeme mandľami.
Závin so slivkami a makom
Suroviny na 16 porcií:
·280 g hladkej múky + na posypanie dosky
·štipka soli
·1 vajce
·1 lyžica jablčného octu
·2 lyžice slnečnicového oleja
·100 ml vlažnej vody
·100 g masla na potretie
Náplň:
·200 ml mlieka
·100 g krupicového cukru
·200 g mletého maku
·1 lyžička škorice
·40 ml rumu
·2 lyžičky slivkového lekváru
·200 g sliviek
Na dohotovenie:
·plátky mandlí
1 Hladkú múku preosejeme do misy so štipkou soli. Pridáme vajce, jablčný ocot, slnečnicový olej a nakoniec prilejeme vlažnú vodu.
2 V robote (alebo ručne) vypracujeme pružné nelepivé cesto, ktoré necháme pod zahriatou miskou asi 30 minút odpočinúť.
3 Mlieko zvaríme s cukrom a mletým makom. Odstavíme, ochutíme škoricou, rumom, slivkovým lekvárom a necháme vychladnúť.
4 Cesto rozvaľkáme na plát a preložíme na pomúčenú utierku. Chrbtami rúk vytiahneme na tenký plát veľký asi 40 x 50 cm.
5 Cesto potrieme rozpusteným maslom a vychladnutou makovou náplňou. Navrch poukladáme nakrájané slivky a pomocou utierky zavinieme.
6 Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a závin potrieme maslom. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Behom pečenia závin potierame maslom. Po upečení posypeme mandľami.