Dokonalý crumble si pripravíte za pár minút.pexels
StoryEditor

Máte chuť na fakt ovocný koláčik? Pripravte si dokonalý crumble aj vo fit a bezlepkovej verzii

13.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Sezóna dozrievania jabĺk, hrušiek či sliviek vrcholí, a to je o dôvod viac, zakotviť na pár minút v kuchyni a upiecť si koláč plný ovocia a vitamínov. Taký, ktorým si získate aj tých najväčších koláčových kritikov. Upiecť dokonalý crumble nie je vôbec zložité. Práve naopak. Zvládnu ho aj menej zdatné kuchárky, ktoré ocenia, že v tomto recepte sa skutočne nedá nič pokaziť.

Navyše sa pri jeho konzumácii nemusíte báť o svoju figúru. Pokojne si ho môžete dopriať na raňajky, alebo ako sladkú bodku za obedom.

Slivkový crumble

Odkôstkujte a nakrájajte si na menšie kúsky zhruba 4 šálky sliviek. V tomto bode si už dajte predhriať rúru na 180°C. Slivky vložte do misky a zmiešajte ich s jednou šálkou trstinového cukru. Pokiaľ sú slivky sladké, cukru použite menej. Záleží na vašej chuti. Ďalej pridajte dve lyžice zemiakového škrobu a šťavu z polovice citróna. Ak máte radi intenzívnu citrusovú chuť a vôňu, nebojte sa pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru, samozrejme, len ak máte citróny v bio kvalite. Takto pripravené ovocie nasypte do maslom vymastenej zapekacej misky a pustíte sa do prípravy mrveničky. Hrnček ovsených vločiek zmiešajte so štvrť hrnčekom trstinového cukru a tretinou hrnčeka hladkej, alebo špaldovej múky. Zmes premiešajte a pridajte 125 gramov stuhnutého masla. To však nakrájajte na menšie kocky, aby sa vám s ním lepšie pracovalo. Všetko spolu zmiešajte. Vypracujte cesto z ktorého vznikne mrvenička, ňou posypte ovocie. V rozohriatej rúre pečte zhruba 60 minút. Následne pomocou naberačky servírujte. Nečakajte žiadny pekný tvar, práve naopak, koláčik vôbec nie je konzistentný, no o to lepšie chuti.

Jablkový crumble bez lepku

Päť väčších jabĺk umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na kocky. Pokvapkajte citrónovou šťavou a zmiešajte spolu s troma veľkými lyžicami medu. Jabĺčka dajte do vymastenej zapekacej nádoby. Opäť si pripravte mrveničku, tentokrát zmiešaním 60 gramov mandľovej múky, dvoch lyžíc tuhšieho kokosového oleja, alebo masla a štyrmi lyžicami kokosového cukru. Mrveničkou posypte pripravené jabĺčka a pečte zhruba 45 minút pri teplote 180°C. Tento recept chutí výborne aj s hruškami, alebo v kombinácii oboch druhov ovocia.

Crumble s bobuľovým ovocím a zmrzlinou

Ak máte mix čučoriedok, ríbezlí, malín a černíc tak použite zhruba 400 gramov. My vám však odporúčame toto ovocie skonzumovať čerstvé a na prípravu tohto crumble použiť akúkoľvek zmes mrazeného bobuľového alebo lesného ovocia. Postup poznáte. Vysypte ovocie, ktoré ste zmiešali s dvoma lyžicami škrobu a polovicou hrnčeka trstinového prípadne kokosového cukru, alebo xylitolu do zapekacej, vymastenej nádoby. Dajte ovocie do rúry na 180°C na cca 20 minút, aby sa rozmrazilo a odparila sa z neho prebytočná voda. Počas toho, ako je ovocie v rúre si pripravte niektorú z mrveničiek z predošlým receptov. Tá z ovsených vločiek by sa mohla hodiť o niečo viac. Posypte ňou čiastočne zapečené ovocie, ozdobte plátkami blanšírovaných mandlí a pečte ďalších 30 minút. Servírujte v miske a do stredu nezabudnite vložiť kopček vanilkovej zmrzliny. Tá v kombinácii s horúcim ovocím a chrumkavou mrveničkou bude chutiť dokonale.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:40