Pripravte si s nami najchutnejšie záviny.Dreamstime
StoryEditor

Najsladšie záviny z ťahaného cesta: Za vyskúšanie jednoznačne stoja tieto plnky

11.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Trúfnite si s nami na prípravu vynikajúceho ťahaného závinu. Za vyskúšanie jednoznačne stoja aj všetky plnky, aj keby ste ich mali zabaliť do lístkového či štrúdľového cesta z obchodu.

S jablkami a brusnicami

Suroviny na 16 porcií:

Cesto:

·250 g hladkej múky + múka na posypanie dosky

·štipka soli

·2 žĺtky

·1 lyžica jablčného octu

Náplň:

·800 g kyslejších jabĺk

·½ citróna

·50 g masla na potretie

·60 g strúhanky

·50 g krupicového cukru

·1 balíček vanilkového cukru

·2 lyžičky mletej škorice

·60 g brusníc

Na dokončenie:

·práškový cukor na posypanie

·200 ml 33 % smotany na šľahanie

·lístky mäty alebo medovky

1 Múku so soľou preosejeme do misy, pridáme žĺtky, 120 ml vlažnej vody s octom a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme pri izbovej teplote 30 minút odležať.

2 Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na tenký plát, zakryjeme ho zahriatou utierkou a necháme 15 minút odležať. Potom ho preložíme na pomúčenú utierku a vytiahneme chrbtom ruky na tenký plát s veľkosťou asi 60 x 50 cm.

3 Olúpané jablká nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Plát cesta potrieme časťou rozpusteného masla, posypeme strúhankou a rozložíme jablká. Posypeme ich krupicovým a vanilkovým cukrom, škoricou, brusnicami a pomocou utierky stočíme do závinu.

4 Závin dáme na plech, potrieme ho rozpusteným maslom a pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Behom pečenia závin ešte dvakrát potrieme maslom. Teplý závin posypeme práškovým cukrom, pred podávaním každý kúsok ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a bylinkou.

 

S orechmi a so slivkami

Suroviny na 16 porcií:

·280 g hladkej múky + na pomúčenie dosky

·štipka soli

·100 ml teplej vody

·1 vajce

·100 g masla na potretie

·1 lyžica jablčného octu

·2 lyžice oleja

Náplň:

·200 ml mlieka

·100 g krupicového cukru

·1 lyžička škorice

·200 g vlašských orechov

·50 g piškót

·200 g sliviek

·plátky mandlí na posypanie

1 Múku preosejeme so štipkou soli, pridáme vodu, vajce, maslo, ocot, olej a vypracujeme pružné nelepivé cesto, ktoré necháme pod zahriatou miskou asi 30 minút odpočinúť.

2 Mlieko zvaríme s cukrom, so škoricou a najemno mletými orechmi. Necháme vychladnúť a zahustíme podrvenými piškótami. Cesto rozvaľkáme na plát a preložíme na pomúčenú utierku.

3 Chrbtami rúk vytiahneme na tenký plát veľký cca 40 x 50 cm. Povrch potrieme rozpusteným maslom a orechovou plnkou. Navrch rozložíme nakrájané slivky a pomocou utierky zavinieme.

4 Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a závin potrieme maslom. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Behom pečenia závin 2x potrieme maslom. Po upečení opäť potrieme maslom a posypeme mandľami.

 

Závin so slivkami a makom

Suroviny na 16 porcií:

·280 g hladkej múky + na posypanie dosky

·štipka soli

·1 vajce

·1 lyžica jablčného octu

·2 lyžice slnečnicového oleja

·100 ml vlažnej vody

·100 g masla na potretie

Náplň:

·200 ml mlieka

·100 g krupicového cukru

·200 g mletého maku

·1 lyžička škorice

·40 ml rumu

·2 lyžičky slivkového lekváru

·200 g sliviek

Na dohotovenie:

·plátky mandlí

1 Hladkú múku preosejeme do misy so štipkou soli. Pridáme vajce, jablčný ocot, slnečnicový olej a nakoniec prilejeme vlažnú vodu.

2 V robote (alebo ručne) vypracujeme pružné nelepivé cesto, ktoré necháme pod zahriatou miskou asi 30 minút odpočinúť.

3 Mlieko zvaríme s cukrom a mletým makom. Odstavíme, ochutíme škoricou, rumom, slivkovým lekvárom a necháme vychladnúť.

4 Cesto rozvaľkáme na plát a preložíme na pomúčenú utierku. Chrbtami rúk vytiahneme na tenký plát veľký asi 40 x 50 cm.

5 Cesto potrieme rozpusteným maslom a vychladnutou makovou náplňou. Navrch poukladáme nakrájané slivky a pomocou utierky zavinieme.

6 Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a závin potrieme maslom. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Behom pečenia závin potierame maslom. Po upečení posypeme mandľami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. september 2022 07:54