Orechové maslo je výborná, no predovšetkým zdravá pochúťka.pexels
StoryEditor

Ušetrite peniaze a pripravte si orechové maslo doma. Hotové ho máte za niekoľko minút

02.12.2023, 07:00
Recepty a tipy

Orechové maslá zažívajú v súčasnosti svoj boom. Propagujú ich výživoví poradcovia, fitness tréneri, ale aj samotní lekári im dávajú zelenú. Sú skvelou alternatívou živočíšnych produktov, sú nabité vitamínmi, živinami a navyše skvele chutia.

Ak si myslíte, že za výrobou orechových masiel je celá veda, ste na omyle. Prípravu zvládne každá gazdiná, ale rovnako dobre to pôjde aj tým z vás, ktoré v kuchyni nie sú až tak doma.

Čo budete potrebovať

To, čo jednoznačne a nevyhnutne potrebujete je výkonný mixér. Pokiaľ vlastníte len tyčový mixér, rovno to zabaľte, pretože pomocou neho si maslo neurobíte. Ak sa odhodláte k jeho výrobe, musíte mať väčšie množstvo orechov. Malý, 200 gramový balíček stačiť nebude, použite minimálne raz toľko orieškov pre dobrý výsledok.

Nebojte sa, masla až tak veľa nebude a spotrebujete ho skôr ako by ste si mysleli. Maslo si môžete pripraviť z ľubovoľných orechov či semienok. Medzi najobľúbenejšie patrí kešu maslo a maslo z mandlí a pistácií. No svojou chuťou vás prekvapí aj lieskovcové, prípadne arašidové maslo.

Príprava

Oriešky si vopred namočte minimálne na dve hodinky do vody. Tento čas bude stačiť napríklad kešu a mandliam. Iné druhy orechov potrebujú viac času. Po namočení budú ľahšie stráviteľné, výživnejšie a bude sa s nimi ľahšie pracovať. Ak chcete získať ešte voňavejšie a lahodnejšie maslo, oriešky si upečte. Vysypte ich na plech vystlaný papierom a pečte pri teplote 180°C zhruba 20 minút, kým nebudú zlatisté.

Na výrobu mandľového masla môžete použiť celé mandle aj so šupkou alebo blanšírované. Maslo tak bude jemnejšie. Zalejte mandle horúcou vodou, nechajte chvíľku postáť a následne veľmi jednoducho odstránite šupku.

Výroba

Pred tým než oriešky vložíte do mixéra, by mali byť vysušené, ak ste zvolili máčanie orechov, alebo vychladnuté, ak ste ich vopred piekli. Mixér najskôr nechajte na nižších obrátkach a postupne pridávajte na výkone. Z času na čas mixér vypnite a pomocou stierky zotrite maslo zo stien do stredu a opäť mixujte až dovtedy, kým maslo nebude mať požadovanú konzistenciu. Nezľaknite sa, keď orechy začnete mixovať, najskôr z nich bude sypká masa, pripomínajúca múku.

Až postupne dlhším mixovaním získate chutné maslo. V prípade, že ste sa rozhodli urobiť si maslo s príchuťou, pridajte k nemu škoricu, tekutú čokoládu či kokos tesne pred dokončením.

Skladovanie

Maslo z mixéra preložte do sklenených uzatváracích pohárov. Ak je teplé, čo sa môže stať tým, že sa dlhšie miešalo, nechajte ho vychladnúť. Následne ho uskladnite v chladničke. Takéto maslo by vám malo vydržať aj viac ako tri týždne. Maslo chutí výborne aj samotné, ale tiež ním môžete dochutiť palacinky či raňajkovú kašu, môžete ho pridať do smoothie, alebo si pripraviť zdravý dezert. Rovnako skvele chutí na chlebíku či vianočke ozdobené čerstvým ovocím.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 15:22