Grilované plnené papriky
Suroviny na 4 porcie:
· 2 lyžice olivového oleja
· 2 strúčiky cesnaku
· 140 g kuskusu
· soľ
· 350 ml zeleninového vývaru
· 50 g píniových orieškov
· 1 zväzok jarnej cibuľky
· 150 g balkánskeho syra
· petržlenová vňať
· pažítka
· 6 farebných paprík
1 V hrnci nahrejeme lyžicu oleja, pridáme nasekaný cesnak, prisypeme kuskus a premiešame tak, aby sa všetky zrniečka obalili tukom. Osolíme a zalejeme vriacim vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme 10 minút odležať. Píniové oriešky opražíme nasucho v panvici.
2 Kuskus odklopíme a premiešame vidličkou, necháme ho vychladnúť a potom doň vmiešame lyžicu oleja, nakrájanú jarnú cibuľku, syr, bylinky a píniové oriešky.
3 Ostrým nožom vykrojíme pozdĺžne v každej paprike väčší otvor, vyberieme jadrovníky a papriky naplníme pripravenou zmesou.
4 Papriky grilujeme na nepriamom ohni asi 10 – 15 minút. Keď zmäknú a zafarbia sa dozlatista, zložíme ich z grilu a ihneď podávame.
Baklažány ako pizza
Suroviny na 4 porcie:
· 2 baklažány
· soľ podľa chuti
· zelenina podľa chuti (paradajky, papriky, cukety, brokolica, kapary, olivy, špenát, kel)
· 100 g šampiňónov
· olivový olej
· sušené bylinky
· mleté čierne korenie
· 200 g paradajkovej omáčky
· 1 mozzarella
1 Baklažány nakrájame na 1 cm hrubé plátky, každý plátok zľahka nasolíme a necháme asi 20 minút vypotiť. Zeleninu a huby nakrájame na menšie kúsky, vložíme do misy, zalejeme olivovým olejom, sušenými a najemno nasekanými bylinkami, osolíme, okoreníme, premiešame a necháme odležať.
2 Baklažán potom osušíme papierovou utierkou a vytlačíme z neho prebytočnú vodu. Potom ich preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
3 Po upečení baklažány potrieme paradajkovou omáčkou, bohato obložíme zeleninou, zasypeme nakrájaným syrom a dopekáme ďalších 10 minút. Pred podávaním môžeme posypať napríklad čerstvými bylinkami.
Veľké šampiňóny s kuracinou
Suroviny na 4 porcie:
· 200 g kuracích pŕs
· 1 červená cibuľa
· 2 paradajky
· 5 lyžíc olivového oleja
· 3 strúčiky cesnaku
· 2 stonky tymianu
· 50 g mladého špenátu
· soľ
· mleté čierne korenie
· 100 g syra gorgonzola
· 4 šampiňóny portobello
1 Kuracie prsia nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno a paradajky na kocky. Na rozpálenom olivovom oleji sprudka orestujeme mäso a necháme ho zatiahnuť.
2 Potom pridáme k mäsu cibuľu, cesnak a tymian otrhaný od stoniek. Spoločne potom opekáme ďalších 5 minút.
3 Nakoniec k zmesi pridáme špenát, paradajky, osolíme, okoreníme, premiešame a ešte 2 minúty dohromady restujeme.
4 Medzitým si nakrájame syr na kocky a vmiešame do teplej zmesi. Tou potom naplníme pripravené huby a zapekáme na grile asi 10 minút. Ihneď podávame.