Vychutnajte si zeleninu v kombinácii s mäsom či so syrom.Pexels
StoryEditor

Šťavnaté zeleninové pochúťky: Tieto dobroty potešia zarytých mäsožravcov, ale aj vegetariánov

17.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Teraz, keď je toľko domácej zeleniny v záhradách či na trhoch, bola by škoda poriadne si ju nevychutnať práve v kombinácii s mäsom či so syrom.

Grilované plnené papriky

Suroviny na 4 porcie:

· 2 lyžice olivového oleja

· 2 strúčiky cesnaku

· 140 g kuskusu

· soľ

· 350 ml zeleninového vývaru

· 50 g píniových orieškov

· 1 zväzok jarnej cibuľky

· 150 g balkánskeho syra

· petržlenová vňať

· pažítka

· 6 farebných paprík

1 V hrnci nahrejeme lyžicu oleja, pridáme nasekaný cesnak, prisypeme kuskus a premiešame tak, aby sa všetky zrniečka obalili tukom. Osolíme a zalejeme vriacim vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme 10 minút odležať. Píniové oriešky opražíme nasucho v panvici.

2 Kuskus odklopíme a premiešame vidličkou, necháme ho vychladnúť a potom doň vmiešame lyžicu oleja, nakrájanú jarnú cibuľku, syr, bylinky a píniové oriešky.

3 Ostrým nožom vykrojíme pozdĺžne v každej paprike väčší otvor, vyberieme jadrovníky a papriky naplníme pripravenou zmesou.

4 Papriky grilujeme na nepriamom ohni asi 10 – 15 minút. Keď zmäknú a zafarbia sa dozlatista, zložíme ich z grilu a ihneď podávame.

 

Baklažány ako pizza

Suroviny na 4 porcie:

· 2 baklažány

· soľ podľa chuti

· zelenina podľa chuti (paradajky, papriky, cukety, brokolica, kapary, olivy, špenát, kel)

· 100 g šampiňónov

· olivový olej

· sušené bylinky

· mleté čierne korenie

· 200 g paradajkovej omáčky

· 1 mozzarella

1 Baklažány nakrájame na 1 cm hrubé plátky, každý plátok zľahka nasolíme a necháme asi 20 minút vypotiť. Zeleninu a huby nakrájame na menšie kúsky, vložíme do misy, zalejeme olivovým olejom, sušenými a najemno nasekanými bylinkami, osolíme, okoreníme, premiešame a necháme odležať.

2 Baklažán potom osušíme papierovou utierkou a vytlačíme z neho prebytočnú vodu. Potom ich preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.

3 Po upečení baklažány potrieme paradajkovou omáčkou, bohato obložíme zeleninou, zasypeme nakrájaným syrom a dopekáme ďalších 10 minút. Pred podávaním môžeme posypať napríklad čerstvými bylinkami.

 

Veľké šampiňóny s kuracinou

Suroviny na 4 porcie:

· 200 g kuracích pŕs

· 1 červená cibuľa

· 2 paradajky

· 5 lyžíc olivového oleja

· 3 strúčiky cesnaku

· 2 stonky tymianu

· 50 g mladého špenátu

· soľ

· mleté čierne korenie

· 100 g syra gorgonzola

· 4 šampiňóny portobello

1 Kuracie prsia nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno a paradajky na kocky. Na rozpálenom olivovom oleji sprudka orestujeme mäso a necháme ho zatiahnuť.

2 Potom pridáme k mäsu cibuľu, cesnak a tymian otrhaný od stoniek. Spoločne potom opekáme ďalších 5 minút.

3 Nakoniec k zmesi pridáme špenát, paradajky, osolíme, okoreníme, premiešame a ešte 2 minúty dohromady restujeme.

4 Medzitým si nakrájame syr na kocky a vmiešame do teplej zmesi. Tou potom naplníme pripravené huby a zapekáme na grile asi 10 minút. Ihneď podávame.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:53